Lifestyle

no stres!

Postavite radne granice o kojima se ne može pregovarati

Postavite radne granice o kojima se ne može pregovarati
Designed by creativeart / Freepik

Stres na poslu u konačnici može rezultirati fizičkim i mentalnim zdravstvenim problemima ako ne pronađete način kako se s njim nositi

Stres se odnosi na štetne fizičke i emocionalne reakcije koje se javljaju kada zahtjevi posla ne odgovaraju vašim sposobnostima, resursima ili potrebama. Zapravo, stres nastaje kada zaposlenik i njegovo radno okruženje nisu usklađeni, piše 24 sata.

Stres na poslu u konačnici može rezultirati fizičkim i mentalnim zdravstvenim problemima ako ne pronađete način kako se s njim nositi. U pojedinim ekstremnim slučajevima, toksični radni stres može rezultirati traumatičnim iskustvima. Najjednostavniji način rješavanja problema često je pronalazak usklađenog posla, ali to nije uvijek opcija za sve ljude, prenosi CreateCultivate.

Ako niste u mogućnosti dati otkaz i krenuti dalje, ovo su četiri stvari koje možete odmah poduzeti kako biste olakšali situaciju i stvorili povoljnije radno okruženje.

Prepoznajte okidače

Prije nego što se upustite u podrobnije razmišljanje o utjecaju stresa, razjasnite što točno na poslu predstavlja izvor stresa. Kako znate da ste pod stresom? O čemu tada mislite? Što se zbiva u vašem tijelu?

Obratite pažnju na to kako se osjećate na poslu u razdoblju od tjedan ili dva. Kako se osjećate fizički kad je riječ o tijelu i tjelesnim manifestacijama, emocionalno u srcu i umu te u konačnici mentalno? Zatim zabilježite sve situacije, događaje i ljude koji su doveli do negativne fizičke, mentalne ili emocionalne reakcije.

Prilikom svakog unosa u svoju evidenciju odgovorite na pitanja tko je bio uključen u situaciju, kakva je bila vaša reakcija te kako ste se osjećali prije, za vrijeme i poslije incidenta koji je izazvao stres.

Nakon dva tjedna procijenite što ste zabilježili. Možete pronaći očite stresore ili obrasce te primijetiti suptilne, ali uporne uzroke stresa kao što su specifični radni zadaci, interakcije s određenim ljudima ili neudoban radni prostor.

Postavite radne granice o kojima se ne može pregovarati

Činjenica je da posao nikad ne završava i uvijek ga ima. Ako već doživljavate stres na poslu, važno je da postanete vrlo jasni i strogi u pogledu granica koje ste postavili. Možda je ponekad neugodno uspostavljati ih, no važno je upamtiti da su nužne kako biste ostali zdravi i sretni. Ako nemate jasne granice, doživljavate više stresa na poslu.


Reci što misliš!