Biljno meso postaje IN!
Balkanska jela povodom Svjetskog dana bez mesa
Omamljujuć miris veganske sarme širit će se zagrebačkim Trgom bana Jelačića u ponedjeljak 20. ožujka 2023. od 11 sati.
Na taj dan, Prijatelji životinja obilježavaju MeatOut Day,
odnosno Svjetski dan bez mesa, koji se obilježava još od 1985.
godine. Ukusnu vegansku sarmu pripremit će veganski par koji živi
i radi u Beču, a čiji su recepti balkanskih veganskih jela već
osvojili Austriju. Bračni par Šarkanović predstavljanje kuharice
održat će isti dan i u veganskom restoranu OAZA Joyful Kitchen, s
početkom u 18 sati, pri čemu će počastiti posjetitelje glazbenom
izvedbom na gitari nekoliko prigodnih pjesama.
Jelena Cvetković Šarkanović, podrijetlom iz Slovenije, i Igor
Šarkanović, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, osmislili su kuharicu tradicionalnih
balkanskih jela u veganskom ruhu, koja oduševljava sve koji ju
prime u ruke. Jelena kaže da su joj ideju za kuharicu dali svi
koji se pitaju što oni kao vegani jedu te su htjeli napraviti
nešto posebno, a opet uobičajeno, što će se svidjeti svima.
Kuharica „Balkan Vegan” sadrži recepte za jela poput sarme,
punjenih paprika, đuveča, musake, popare ili pihtije od boba te
drugih specijaliteta. Dostupna je i na engleskom i njemačkom
jeziku, a na njihovoj stranici www.bitewithzest.com nalaze se recepti
veganskih jela i članci o veganstvu.
Svjetski dan bez mesa pokrenut je kako bi ljudi diljem svijeta
dočekali proljeće u čast životinjama i bili potaknuti izbaciti
meso iz svoje prehrane. Prijatelji životinja podsjećaju da je
nužno drastično smanjiti konzumaciju mesa, mlijeka i jaja zbog
zaštite okoliša i opstanka života na Zemlji: „Očuvanje divljih
vrsta i bioraznolikosti, čišća voda, tlo i zrak, zdravlje i
dugovječnost te empatija prema svim bićima dobrobiti su biljne
prehrane.”
Ističu da su biljne zamjene za meso izvrsnog okusa i nutritivnih
vrijednosti, a sadrže i jednako ili više bjelančevina od
životinjskoga mesa. Namijenjene su svima i dostupne u mnogim
trgovinama te su jednostavne za pripremu kod kuće.
„Biljni burgeri, salame, odresci,
ćevapčići, nuggetsi, kobasice, kebab, paštete,
okruglice i hrenovke samo su neke od biljnih zamjena za meso
dostupnih na našem tržištu. Sve navedeno također je itekako
moguće napraviti od biljnih sastojaka u vlastitoj kuhinji. Danas
je zaista lako i zanimljivo biti vegan. Stoga ne čudi da biljno
meso zaista postaje IN, odnosno privlači sve, neovisno o načinu
prehrane”, dodaju iz udruge Prijatelji životinja.
Pozivaju sve i na potpisivanje europske inicijative koja se
nalazi na www.endtheslaughterage.eu/hr, a kojoj je cilj
veće ulaganje u daljnji razvoj biljnog i kultiviranog mesa
temeljenog na spasonosnoj tehnologiji koja može okončati
klaonice.
„Svjetski dan bez mesa odlična je prilika za doček proljeća uz
nove informacije i spoznaje te bolje prehrambene navike”,
zaključuju Prijatelji životinja.
Izdvojeno
-
U pretposljenjem, 25. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige večerassu u Krešinom domu pred oko 4 tisuće gledatelja košarkaši Zadra poraženi u dramatičnoj završnici od momčadi FMP Soccerbet rezultatom 72-75.
-
Nadzorni odbor je na današnjoj sjednici sukladno natječajnim odredbama proveo intervju sa trojicom kandidatima za direktora - jedinog člana uprave društva KK Zadar s.d.d.
-
Kandidat za direktora KK Zadar s.d.d. David Gunjević, ujedno i bivši direktor kluba, medijima je dostavio izjavu vezanu uz zadnje priopćenje Udruge Grad košarke te pismo koje je na današnjem razgovoru za direktora KK Zadar pročitao predstavnicima Nadzornog odbora.
-
Sveučilište u Zadru bilo je domaćin dvodnevnog sastanka EU-CONEXUS Student Board-a koji se održao 25. i 26. ožujka 2024 godine.
Reci što misliš!