Lifestyle

zdravlje

Pletenje ima terapijski učinak na oboljele od jedne teške bolesti

Pletenje ima terapijski učinak na oboljele od jedne teške bolesti

Udruga i Centar OZANA u suradnji s Referentnim centrom za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, promoviraju terapijske učinke pletenja i kukičanja za oboljele od Alzheimera, a okupljeni oko Štrikeraj cafea zajedno s korisnicima izrađuju pletene rukaviće.

U sklopu inicijative “Isprepletimo ruke”, Udruga i Centar OZANA  surađuju s Referentnim centrom za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, Klinike za psihijatriju Vrapče od ožujka 2021. godine, priopćeno je u subotu iz Štikeraj cafea.

Zajedničkim aktivnostima promoviraju terapijske učinke pletenja i kukičanja i izrađuje rukaviće za oboljele od Alzheimera i drugih demencija, a ovom su prigodom izrađeni i predani na korištenje šareni rukavići za korisnike Doma za starije osobe Park u Zagrebu.

“Rukavić” je pleteni ili kukičani tuljac u koji se s obje strane mogu staviti ruke. Osim što na oboljele djeluje utješno i umirujuće, stimulira njihovu motoriku i spoznaju. Ova nefarmakološka metoda pokazala se u kliničkoj praksi kao učinkovita augmentacija farmakološkog liječenja, bez rizika od dodatnih nuspojava, ističe se u priopćenju.

Na predaji pletenih predmeta korisnicima Doma, uz ravnateljicu Natašu Koražija bili su i Ninoslav Mimica, voditelj Referentnog centra RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi.

Naglasio je kako je već odavno prepoznato da upravo kombinacija standardnog liječenja i individualno odabranih nefarmakoloških metoda znatno unaprjeđuje skrb i kvalitetu života osoba s demencijom i njihovih obitelji, pa stoga upravo tu doktrinu nastoje i promovirati kroz multidisciplinarni pristup u okviru Hrvatske Alzheimer alijanse.

U ime OZANE, na primopredaji rukavića bila je voditeljica Štrikeraj caféa Sandra Kerovec.

Vrijednost inicijative prepoznali su Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora, Referentni centar za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Klinike za psihijatriju Vrapče i Hrvatska Alzheimer Alijansa. Uz njihovu podršku niz ustanova, ali i svi zainteresirani pojedinci opskrbljeni su rukavićima, a inicijativa se nastavlja i dalje, najavljuju iz Udruge.

Osim pletenjem i kukičanjem, inicijativu “Isprepletimo ruke” može se podržati donacijom vuna na adresu Štrikeraj café, Udruga OZANA, Ulica grada Vukovara 239.


Reci što misliš!