recept
Rafaelo kuglice: Dva recepta za ukusan desert idealan za svako doba godine
Osim klasičnog recepta tu je i brzi za koji vam neće trebati više od 20 minuta. Jedan od najpopularnijih deserata od kokosa, osim čupavaca, su upravo Rafaelo kuglice.
Iako ih možemo naći u svakoj trgovini, posebno su ukusne ako se naprave u kućnoj radinosti. Inače, Rafaelo kuglice smatraju se pralinama, a osmislila ih je tvrtka Ferrero Rocher devedesetih godina prošlog stoljeća.
Izgledaju luksuzno, idealne su za poklon svima koji vole slatkiše i kokos, a kombinacija okusa čini ih neodoljivim za sve generacije. Tri glavna sastojka Rafaelo kuglica su pahuljice od kokosa, bijela čokolada i badem, iako postoje i varijante s lješnjacima, pudingom od vanilije, kondenziranim mlijekom…
Recepti za ove ukusne kuglice mogu se prilagoditi vlastitim željama, a mi donosimo dva recepta – jedan nešto detaljniji, a drugi brzinski. Obe varijante kuglica su jednako ukusne i sigurno će oduševiti sve koji ih probaju!
Recept za Rafaelo kuglice
Sastojci:
– jedno pakiranje oblatni za Rafaelo
– 100 g blanširanih i pečenih badema
– 100 g bijele čokolade
– 6 žlica ulja
– 150-200 g kokosovih pahuljica
Za kremu:
– 50 ml vode
– 4 žlice šećera
– 5 vrhom punih žlica mlijeka u prahu
– 70 ml slatkog vrhnja
– 100 g maslaca
– 100 g bijele čokolade
– 1-2 čajne žličice arome vanilije
Priprema:
Za početak prokuhati vodu, šećer i maslac dok se šećer ne otopi. Dodati mlijeko u prahu i dobro ga promiješati pa potom dodati maslac i miješati dok se ne otopi. U smjesu dodati slatko vrhnje i pustiti da prokuha. Kremu maknuti s vatre, dodati joj bijelu čokoladu i aromu vanilije. Miješati dok se čokolada u potpunosti ne otopi pa ju ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Prebaciti je u hladnjak.
Od oblatni izrezati polu loptice. Blanširati i popržiti bademe, a hladnu kremu izmiksati. Polovine loptica od oblatni puniti kremom i u sredinu jedne polovice utisnuti badem. Spojiti polovice, umočiti ih u rastopljenu bijelu čokoladu i kokos. Ostaviti kuglice na zraku da se dobro osuše.
Brze Rafaelo kuglice
Za sve koji nemaju vremena na pretek, a žele uživati u Rafaelo kuglicama, pronašli smo brz i jednostavan recept sa samo tri sastojka.
Sastojci:
– 135 grama kokosovih pahuljica
– 160 ml kondenziranog mlijeka
– 15 badema ili lješnjaka
Priprema:
Za početak zagrijte pećnicu na 180 °C u kojoj ćete ispeći bademe. Rasporediti ih na lim za pečenje i peći oko pet minuta na spomenutoj temperaturi. Potom protresti lim te peći još pet minuta dok bademi ne počnu intenzivno mirisati. Čim su gotovi, izvaditi ih iz pećnice i prebaciti na drugi lim da se ohlade.
Pomiješati kokosove pahuljice s kondenziranim mlijekom i miješati dok smjesa nije glatka. Ostaviti da kokosove pahuljice upiju mlijeko. Mokrim rukama uzimati malo smjese i oblikovati kuglice. U sredinu utisnuti badem. Na kraju kuglice uvaljati u dodatni sloj kokosovih pahuljica. U slast!
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!