Lifestyle

recept

Rafaelo kuglice: Dva recepta za ukusan desert idealan za svako doba godine

Rafaelo kuglice: Dva recepta za ukusan desert idealan za svako doba godine
Thinkstock

Osim klasičnog recepta tu je i brzi za koji vam neće trebati više od 20 minuta. Jedan od najpopularnijih deserata od kokosa, osim čupavaca, su upravo Rafaelo kuglice.

Iako ih možemo naći u svakoj trgovini, posebno su ukusne ako se naprave u kućnoj radinosti. Inače, Rafaelo kuglice smatraju se pralinama, a osmislila ih je tvrtka Ferrero Rocher devedesetih godina prošlog stoljeća.

Izgledaju luksuzno, idealne su za poklon svima koji vole slatkiše i kokos, a kombinacija okusa čini ih neodoljivim za sve generacije. Tri glavna sastojka Rafaelo kuglica su pahuljice od kokosa, bijela čokolada i badem, iako postoje i varijante s lješnjacima, pudingom od vanilije, kondenziranim mlijekom…

Recepti za ove ukusne kuglice mogu se prilagoditi vlastitim željama, a mi donosimo dva recepta – jedan nešto detaljniji, a drugi brzinski. Obe varijante kuglica su jednako ukusne i sigurno će oduševiti sve koji ih probaju!

Recept za Rafaelo kuglice

Sastojci:

– jedno pakiranje oblatni za Rafaelo

– 100 g blanširanih i pečenih badema

– 100 g bijele čokolade

– 6 žlica ulja

– 150-200 g kokosovih pahuljica

Za kremu:

– 50 ml vode

– 4 žlice šećera

– 5 vrhom punih žlica mlijeka u prahu

– 70 ml slatkog vrhnja

– 100 g maslaca

– 100 g bijele čokolade

– 1-2 čajne žličice arome vanilije

Priprema:

Za početak prokuhati vodu, šećer i maslac dok se šećer ne otopi. Dodati mlijeko u prahu i dobro ga promiješati pa potom dodati maslac i miješati dok se ne otopi. U smjesu dodati slatko vrhnje i pustiti da prokuha. Kremu maknuti s vatre, dodati joj bijelu čokoladu i aromu vanilije. Miješati dok se čokolada u potpunosti ne otopi pa ju ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Prebaciti je u hladnjak.

Od oblatni izrezati polu loptice. Blanširati i popržiti bademe, a hladnu kremu izmiksati. Polovine loptica od oblatni puniti kremom i u sredinu jedne polovice utisnuti badem. Spojiti polovice, umočiti ih u rastopljenu bijelu čokoladu i kokos. Ostaviti kuglice na zraku da se dobro osuše.

Brze Rafaelo kuglice

Za sve koji nemaju vremena na pretek, a žele uživati u Rafaelo kuglicama, pronašli smo brz i jednostavan recept sa samo tri sastojka.

Sastojci:

– 135 grama kokosovih pahuljica

– 160 ml kondenziranog mlijeka

– 15 badema ili lješnjaka

Priprema:

Za početak zagrijte pećnicu na 180 °C u kojoj ćete ispeći bademe. Rasporediti ih na lim za pečenje i peći oko pet minuta na spomenutoj temperaturi. Potom protresti lim te peći još pet minuta dok bademi ne počnu intenzivno mirisati. Čim su gotovi, izvaditi ih iz pećnice i prebaciti na drugi lim da se ohlade.

Pomiješati kokosove pahuljice s kondenziranim mlijekom i miješati dok smjesa nije glatka. Ostaviti da kokosove pahuljice upiju mlijeko. Mokrim rukama uzimati malo smjese i oblikovati kuglice. U sredinu utisnuti badem. Na kraju kuglice uvaljati u dodatni sloj kokosovih pahuljica. U slast!


Reci što misliš!