panettone
Recept za slatki kruh koji možete jednostavno napraviti i kod kuće
Panettone je dobro poznat talijanski recept koji se obično priprema u zimskom periodu. Nerijetko se veže uz Božić i blagdane kada njegova slatka aroma odlično pristaje. Riječ je zapravo o slatkom kruhu, biskvitu s grožđicama u kojeg se jako lako zaljubiti. U Italiji je pannetone tradicionalna slastica za Božić, a sve češće se može pronaći i na našim blagdanskim stolovima.
U nastavku donosimo tradicionalnu priču o nastanku ovog deserta, ali i recept za pannetone s kojim ćete teško pogriješiti.
Tradicionalna priča iza panettone kolača
Neke slastice iza sebe imaju i slatku priču, a takav je i panettone, ili “kruh od Tonija” u prijevodu. Ova slastica nastala je u 15. stoljeću u Milanu na gozbi Ludovica, vojvode od Milana. Ludovico je organizirao veliku božićnu gozbu koja je uključivala 12 sljedova jela. Zadnje jelo trebao je biti desert, no prije posluživanja dogodila se situacija koja je rezultirala izradom panettone kolača.Slastičar koji je bio zadužen za desert bio je rastresen jer je njegova ljubav prema ženi plemića bila zabranjena. Unatoč tome, skriveni su se ljubili u tajnom prolazu. Tako rastrojen i s poljupcima na pameti je prilikom izrade deserta zaboravio paziti da isti ne zagori. To se na kraju i dogodilo, a onda je nastupila panika.
U spas je stigao mladi perač posuda imena Toni koji je u kuhinji pronašao dio starog tijesta, nešto šećera, narančine kore, maslaca i grožđice. Nije mu preostajalo mnogo pa je sve to skupa pomiješao u slatkom vinu pa stavio u visoki, okrugli kalup od bakra. Na njihovo iznenađenje, desert je ispao odlično, a vojvoda se oduševio kako je bio mekan i sladak.
Vojvoda Ludovico htio je pohvaliti slastičara, no on je priznao kako je kruh, odnosno slatki biskvit, radio Toni. Tako je i nastalo ime. Na talijanskom pane znači kruh, di Tone bi značilo “od Tonija”. Pane di tone tako je preraslo u panettone – ukusni kolač koji je nastao sasvim slučajno.
No, kako to često biva, postoje razne priče koje tvrde da su originalne i da objašnjavaju kako je nastao panetone. Jedna od priča datira iz davne 1200 godine te se tada ovaj slatki kruh radio s kvascem, medom i grožđicama. Smatra se kako je za inovaciju i promociju panetone kolača zaslužan Paolo Biffi koji je 1846. godine pripremio panettone kao desert za Papu Pia IX.
Panettone kakav danas poznajemo, pa čak i njegovo pakiranje, datira iz 1900-ih kada ga je po prvi puta na taj način zapakirao Angelo Motta.
Vrste panetone kolača
Originalni recept za panettone uključuje samo par osnovnih sastojaka i punjen je samo narančinom koricom i grožđicama ili komadićima drugog sušenog voća. Danas kolač panettone može imati razne okuse i punjenja, a nerijetko je najfiniji onaj punjen topljenom čokoladom. Ono što veže sve recepte je prepoznatljivi, okrugli kalup.
Ako ste već probali osnovni panettone, možda će vam se svidjeti i ove inačice:
1. torinski panettone
Ovo je specijalna vrsta panetone kolača, u ovom obliku je kolač nizak te preliven slatkom glazurom, a sadrži lješnjake.
2. milanski panettone
Cilindričnog je oblika, često nepravilne korice, sadrži narančinu koru, grožđice i zaslađeni (kandirani) limun.
3. ženevski panettone
Naziva se još “pandolce” ili slatki kruh, može biti niži i viši, no više podsjeća na kruh nego kolač. Sadrži mnogo grožđica, miješane bombone i pinjole. Po starim receptima sadrži med umjesto šećera, a tijesto se diže do 20 sati.
4. glazirani panettone
Ovaj desert je odličan za one koji ne vole grožđice ili drugo sušeno voće; u ovom slučaju panetone dobiva slatkoću kroz glazuru.
5. punjeni panettone
Ovaj desert može imati čisti biskvit ili iznutra biti punjen kremom po želji, najčešće je to čokoladna krema, krema s rumom ili krema od vanilije.
Najbolji recept za panettone
Kako smo najavili na početku, panettone je dosta jednostavan recept za koji će vam trebati tek nekoliko sastojaka. Ono što će vam trebati za tradicionalni recept za panettone je vrijeme. Najbolje bi bilo ako imate priliku ostavljati dijelove recepta da odstoje. Što se sporije tijesto diže to će biti laganije i prozračnije.
Ako i niste vrsni u kuhinji, ovaj bi vam kolač trebao dobro ispasti. Za izradu recepta za panetone će vam biti potreban kalup. Ne mora biti baš za panetone, no ovaj slatki kruh će bolje izgledati ako je iz okruglog kalupa.
Ovaj deset je lagane i prozračne teksture, ali bogatog okusa.
Sastojci za panettone:
– 6 jaja
– 250 grama maslaca
– 480 grama oštrog brašna
– 180 grama masnog mlijeka
– 50 grama šećera
– žlica i pol suhog kvasca
– 300 grama grožđica
– 100 grama narančine korice
– pet žlica ruma, slatkog vina ili voćnog soka po izboru
Priprema:
Večer prije naribajte naranču da dobijete koricu pa je s grožđicama stavite u posudu. Prelijte s rumom, vinom ili sokom po izboru pa tako ostavite kroz noć. Nemojte stavljati u hladnjak, samo prelijte krpom.
Zagrijte 150ml mlijeka da bude mlako pa u to stavite šećer i kvasac. Promiješajte tako da nema grudica pa ostavite da se aktivira oko pet minuta. Kada se aktivira, pripremljeni kvasac prelijte preko 480 grama oštrog brašna. Miješajte prvo drvenom žlicom dok se tijesto ne počne stvarati, a onda mikserom. Dodajte pet jaja pa miksajte dok ne dobijete ljepljivo tijesto.U tijesto onda lagano dodajte maslac i miješajte dok sve skupa nije sjedinjeno. Ostavite u hladnjaku preko noći nakon što ste tijesto dobro prekrili folijom.
Idućeg dana ga razvucite i polovicu nadjeva od grožđica i narančine kore dodajte na tijesto. Prije toga nadjev ocijedite, ne treba vam tekućina. Kada ste stavili nadjev preklopite tijesto i ponovno razvucite u pravokutnik. Isto ponovite s ostatkom voća. Oblikujte cijelo tijesto za panettone u kuglu.
Izvadite kalup na sobnu temperaturu, namastite ga i obložite papirom za pečenje. Stavite tijesto u kalup pa ostavite da se diže oko tri sata. Od 30ml mlijeka i jednog jaja napravite smjesu i njome premažite dizano tijesto.
Stavite peči na 180°C na 20-ak minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na oko 150°C pa pecite još oko 40 minuta. Znati ćete da je panettone gotov kada ga upiknete štapićem za ražnjić, a izlazi bez mokrog tijesta.
Prije nego ga jedete ga ohladite.
Izdvojeno
-
Uoči obljetnice teškog ratnog razaranja Vukovara aktualizira se i tema transgeneracijske traume, procesa u kojem se vlastita nerazriješena, ratna trauma direktno ili indirektno prenosi na potomke izazivajući im anksioznost, depresiju i noćne more, iako je nisu izvorno doživjeli.
-
Sinoć je Polivalentna dvorana Providurove palače u Zadru ugostila dva iznimna benda domaće nezavisne glazbene scene - zagrebački Terminator i zadarski Nikola's Cage, u okviru posljednjeg ovogodišnjeg koncerta Urbofon Live programa.
-
Policijski službenici su vozače isključili iz prometa te su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prekršajno sankcionirani uz novčanu kaznu od 260 eura.
-
Zadarski bend Cyber Hate postoji od ljeta 2012. godine. Čine ga Marko Lovrić na vokalu, Kristijan Bajlo na gitari i vokalu, Josip Medić na gitari, Kristijan Šarić na bassu i Dean Cvjetanović na bubnjevima.
Reci što misliš!