Lifestyle

Recite ''Da'' zdravijem sutra

Postoji li zdrav i pristupačan jelovnik koji sigurno ne deblja?

Postoji li zdrav i pristupačan jelovnik koji sigurno ne deblja?

Nutricionist Branimir Dolibašić otkrio je reporterki N1 Hrvatska, Nikolini Matošević, kako bi trebali izgledati obroci tijekom jednog dana za osobe koje žele smršavjeti.

Problem pretilosti itekako je prisutan u Hrvatskoj. No, kako naglašava nutricionist Branimir Dolibašić, debljina je bolest koju treba liječiti.

 

- Treba se obratiti liječniku. Pretilost nije nekoliko kilograma viška, nego obično kompleksan problem koji često uz sebe veže još nešto, štitnjaču, dijabetes… Bez svijesti o tome koliko je to ozbiljno stanje, teško ćemo se kao zajednica pomaknuti naprijed.

U razgovoru otkriva da većina ljudi premalo jede ono što bi trebalo, a to su kvalitetne namirnice. U kvalitetne namirnice prvestveno spada povrće – zasitno je i puno vlakana.

- Počnite jesti više povrća, poručuje on, pa dodaje: Jedite povrće tri puta dnevno, barem salatu, to već znači veliku promjenu u kvaliteti.

 

Ovisnicima o slatkom poručuje da čokoladu, kekse i druge nezdrave šećere zamijene voćem, ali naglašava da do promjene neće doći bez fizičke aktivnosti i kretanja.

Također, naglašava da fast food i gazirana pića definitivno ne trebaju biti na meniju osoba koje žele smršavjeti jer je “to bitka koju ne možemo dobiti”.

 

Primjer jelovnika za mršavljenje

Za čitatelje Branimir Dolibašić složio je primjer redukcijskog jelovnika u kojem ima 1.650 kcal.

Radi se o jelovniku za mršavljenje koji je uravnotežen prema udjelima makronutrijenata, s dovoljnom količinom vlakana za probavu i osjećaj punine te s tri obroka povrća i dva obroka voća te dva obroka orašastih plodova i sjemenki.

 

DORUČAK: zobene pahuljice, banana, badem, obrano kravlje mlijeko, nezašećeren kakao u prahu

MEĐUOBROK PRIJEPODNE: jabuka, orah

RUČAK: grah varivo s posnom kuhanom šunkom i bez zaprške, crni kruh, miješana zelena salata s ribanim korjenastim povrćem

MEĐUOBROK POSLIJEPODNE: jogurt, sjemenke lana

VEČERA: sardine (samo riba, ocijeđeno ulje), salata od miješanog kiselog povrća, zelene masline, crni kruh

 

Napomena: Jelovnik je namijenjen za prosječnu populaciju – za osobe prosječne visine i s prekomjernom tjelesnom masom i graničnom pretilošću.

Za osobe krupne građe i visoke ili osobe koje imaju veliki višak kilograma te kod alergije ili drugih probavnih simptoma, potrebno je podesiti količine i izbor namirnica individualno prema zdravstvenim parametrima osobe.

f533e8402da6fb6fe7f8874b6091c804.jpg?v=2Dolibašić o izboru namirnica za jelovnik napominje:

- Namirnice su birane lokalno i prema kriteriju cijene, odnosno izbora koji je lako dostupan i većina si može dopustiti bez ulaska u velike troškove i skupe egzotične eliksire, rekao je nutricionist.

 

Na što uvijek treba misliti?

– unosite dnevno bar pet obroka povrća i voća ili više

– dio proteina osigurajte iz biljnih izvora (grahorice, cjelovite žitarice)

– dnevno osigurajte unos orašastih plodova i sjemenki

– svaki dan unesite nešto od fermentiranih namirnica za održavanje zdravlja mikrobiote (jogurt, ukiseljeno povrće)

– ograničite dnevni unos soli

– u prehrani prakticirajte raznolikost, uravnoteženost, umjerenost

– pijte dovoljno tekućine – dobro je početi od 5 do 8 šalica vode ili čaja

– ograničite unos šećera i slatkog, ograničite unos kofeina i alkohola

– ciljajte tjedno barem dva dana jesti ribu, po mogućnosti plavu i domaću

– jedite sezonski i jedite lokalnu hranu


Reci što misliš!