Lifestyle

ZANIMLJIVOSTI

U čemu je razlika između smeđih i bijelih jaja

U čemu je razlika između smeđih i bijelih jaja
foto ilustracija - Pixabay.com

Teško je pronaći hranu koja se može pripremiti na toliko različitih načina kao što je jaje. Neizostavan je dodatak raznim tijestima, tjesteninama, kremama za kolače i kolače.

 Osim što biramo između jaja iz slobodnog uzgoja i onih koja se najčešće nalaze u trgovinama, možemo birati i boju jaja - bijelu ili smeđu. Iako možda mislite da se sastav jaja mijenja s bojom, to nije tako. Boja kokoši određuje boju jajeta.

Bijele kokoši najčešće su u SAD-u i nose bijela jaja, dok su kokoši sa smeđim perjem češće u Europi, gdje prevladavaju smeđa jaja. Nema razlike. I smeđa i bijela jaja iznutra su ista, prenosi Zadovoljna.rs.

U SAD-u su smeđa jaja skuplja, pa se često (pogrešno) smatraju kvalitetnijima, zdravijima ili ukusnijima. Također možete pronaći jaja koja imaju zelenkastu ili plavu nijansu, što opet određuje vrstu kokoši. Razlike možemo pronaći ako usporedimo jaja iz slobodnog uzgoja s komercijalnima.

U slobodnom uzgoju na manjim farmama kokoši manje nesu, više jedu i imaju više slobode kretanja, što utječe na izgled jaja iznutra. Što je boja žumanjka intenzivnija, odnosno što je tamnija narančasta boja, to su veće šanse da su ih snijele kokoši koje su se slobodno kretale.

Osim toga, jaja iz slobodnog uzgoja nešto su teža od jaja iz trgovine i imaju deblju ljusku, što je korisno prilikom transporta jer je manja vjerojatnost pucanja.


Reci što misliš!