evo kako!
Banane se mogu smrzavati na razne načine i za razne upotrebe
Ovisno o stupnju zrelosti banane se mogu smrzavati na razne načine i za razne upotrebe.
Zamrzavanjem banane zamrzavate i njezino zreljenje, odnosno postupak tamnjenja koji se neizbježno događa na toplom mjestu.
Želite li proći jeftinije, birajte banane na sniženju ili one koje se više ne čine savršeno svježe te ih smrznite kako biste ih mogli koristiti kad god vam padne napamet.
Kako smrznuti banane?
Tvrde, mlade banane savršen su sastojak kremastih smoothieja, a trebalo bi izbjegavati one koje su već posmeđile i omekanile. Kako biste ih spremili u zamrzivač i olakšali si ponovno vađenje za omiljeni smoothie, ogulite ih i narežite na centimetar debele kolutiće.
Kolutiće posložite tako da se ne dodiruju na pladanj obložen papirom za pečenje. Nakon što se posve smrznu, kolutiće možete prebaciti u vrećicu i dobro zatvoriti, zauzimat će manje mjesta. Ovako ćete ih, osim toga, svaki put moći izvaditi točno onoliko koliko vam treba.
Candice Bell / Alamy / Alamy / Profimedia
No, koristite li banane najčešće za pečenje i deserte, onda ih je najbolje smrznuti oguljene, alli u komadu. Tako ćete lakše odrediti količinu potrebnu za kolač jer u receptima se banane obično broje na komade, a ne dekagrame.
Za kolače je najbolje smrznuti banane koje su već lagano posmeđile, ali još nisu premekane. Koristite istu metodu smrzavanja kao s kolutićima – prvo ih dobro smrznite na pladnju, a potom ih prebacite u vrećice i vadite po potrebi.
Ako su banane već jako posmeđile i omekanile, onda ih je prije smrzavanja potrebno i oguliti i zgnječiti. Naime, količinu koju obično koristite za kolače, stisnite u male posudice i tako smrznite.
Kako god smrzavate banane, važno je imati na umu da bi ih trebalo upotrijebiti u roku od šest mjeseci.
Što događa s bananama kad ih smrznete?
Smrzavanjem se pojačava okus banane što je odlična opcija za deserte, kolače i slično.
S druge strane, mijenja joj se tekstura. Kad odmrzavate kolutiće, velikih promjena ne bi trebalo biti jer se u smoothiejima i kolačima komadići banana mogu koristiti i bez odmrzavanja. Kod odmrzavanja cijele ili zgnječene banane voće će pustiti tamnu tekućinu koja je savršeno sigurna za konzumaciju, no ocijedite ih prije korištenja u nekom jelu.Cijele ili zgnječene banane možete preko noći staviti u frižider da se odlede ili ih u dva, tri sata odlediti na sobnoj temperaturi.
Ocijedite ih prije korištenja, no imajte na umu da će u zgnječenim bananama uvijek ostati malo tekućine.
Prije nego ubacit odmrznute banane s ostalim sastojcima za desert, pustite ih da odstoje neko vrijeme na sobnoj temperaturi kako ne bi utjecale na zadano vrijeme pečenja, piše Goodhousekeeping.
Izdvojeno
-
Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri diljem Hrvatske, od 22. do 25. svibnja organiziraju 14. nacionalnu kampanju “Hrvatska volontira”. Tim povodom iz HCRV-a pozivaju sve organizatore volontiranja da se pridruže jednoj od najbrojnijih volonterskih kampanja u Hrvatskoj.
-
Šibenski rokeri slave 60 godina rock'n'roll u svom gradu. Društvo koje je žarilo i palilo glazbenom scenom šezdesetih godina prošlog stoljeća u Šibeniku ponovno se okupilo i ovog tjedna drma scenom u čast dobrog starog rocka u gradu.
-
"Planet majmuna: Novo kraljevstvo", najnoviji dio znanstveno-fantastične franšize, istovremeno je i nastavak i pozadina priče, kaže redatelj Wes Ball.
-
Najuspješnije sudionike natjecanja očekuju i nagrade, a za sve sudionike i posjetitelje bit će organiziran i koncert.
Reci što misliš!