Lifestyle

evo kako!

Banane se mogu smrzavati na razne načine i za razne upotrebe

Banane se mogu smrzavati na razne načine i za razne upotrebe

Ovisno o stupnju zrelosti banane se mogu smrzavati na razne načine i za razne upotrebe.

Zamrzavanjem banane zamrzavate i njezino zreljenje, odnosno postupak tamnjenja koji se neizbježno događa na toplom mjestu.

Želite li proći jeftinije, birajte banane na sniženju ili one koje se više ne čine savršeno svježe te ih smrznite kako biste ih mogli koristiti kad god vam padne napamet.

Kako smrznuti banane?

Tvrde, mlade banane savršen su sastojak kremastih smoothieja, a trebalo bi izbjegavati one koje su već posmeđile i omekanile. Kako biste ih spremili u zamrzivač i olakšali si ponovno vađenje za omiljeni smoothie, ogulite ih i narežite na centimetar debele kolutiće.

Kolutiće posložite tako da se ne dodiruju na pladanj obložen papirom za pečenje. Nakon što se posve smrznu, kolutiće možete prebaciti u vrećicu i dobro zatvoriti, zauzimat će manje mjesta. Ovako ćete ih, osim toga, svaki put moći izvaditi točno onoliko koliko vam treba.

Candice Bell / Alamy / Alamy / Profimedia

No, koristite li banane najčešće za pečenje i deserte, onda ih je najbolje smrznuti oguljene, alli u komadu. Tako ćete lakše odrediti količinu potrebnu za kolač jer u receptima se banane obično broje na komade, a ne dekagrame.

Za kolače je najbolje smrznuti banane koje su već lagano posmeđile, ali još nisu premekane. Koristite istu metodu smrzavanja kao s kolutićima – prvo ih dobro smrznite na pladnju, a potom ih prebacite u vrećice i vadite po potrebi.

Ako su banane već jako posmeđile i omekanile, onda ih je prije smrzavanja potrebno i oguliti i zgnječiti. Naime, količinu koju obično koristite za kolače, stisnite u male posudice i tako smrznite.

Kako god smrzavate banane, važno je imati na umu da bi ih trebalo upotrijebiti u roku od šest mjeseci.

Što događa s bananama kad ih smrznete?

Smrzavanjem se pojačava okus banane što je odlična opcija za deserte, kolače i slično.

S druge strane, mijenja joj se tekstura. Kad odmrzavate kolutiće, velikih promjena ne bi trebalo biti jer se u smoothiejima i kolačima komadići banana mogu koristiti i bez odmrzavanja. Kod odmrzavanja cijele ili zgnječene banane voće će pustiti tamnu tekućinu koja je savršeno sigurna za konzumaciju, no ocijedite ih prije korištenja u nekom jelu.Cijele ili zgnječene banane možete preko noći staviti u frižider da se odlede ili ih u dva, tri sata odlediti na sobnoj temperaturi.

Ocijedite ih prije korištenja, no imajte na umu da će u zgnječenim bananama uvijek ostati malo tekućine.

Prije nego ubacit odmrznute banane s ostalim sastojcima za desert, pustite ih da odstoje neko vrijeme na sobnoj temperaturi kako ne bi utjecale na zadano vrijeme pečenja, piše Goodhousekeeping.


Reci što misliš!