Novo i vege
Masterchefov Matei Negovetić poziva na Veganuary
Matei Negovetić dijeli savjete za Veganuary te donosi svoj omiljeni veganski recept.
Veganuary se bliži kraju, no za mnoge je to tek novi početak. Nikada nije kasno za pozitivne promjene kojima direktno utječemo na vlastito zdravlje, spašavanje životinja i planeta.
- Izaberimo suosjećanje, poštovanje, ljubav i sreću svaki
dan, budimo glas onih koji se ne mogu izboriti za sebe, pomažimo
u stvaranju boljeg svijeta. Uživajmo u obilju raznovrsnih
veganskih proizvoda, zanimljivih recepata i ukusnih jela,
poručuju Prijatelji životinja te ističu da su Veganuary i Vege
izazov za svaki dan, a ne samo siječanj.
S njima se slaže i Matei Negovetić, zaljubljenik u kuhanje te sudionik kulinarskog showa Masterchef.
- Postati vegan znači uskladiti se sa svojim odlukama da
želimo dobro i sebi i bićima koja nas okružuju. Ono što treba
imati na umu je da je to promjena prehrane i promjena načina
života – a to je proces. Proces u kojem gradimo novog sebe, u
kojem stvaramo novu ideju o sebi i svijetu. U tom procesu ima i
uspona i padova, no ono što je najbitnije imati na umu je – zašto
smo to odlučili; i uvijek se vratiti na taj početni razlog. Taj
razlog nas onda neće zaustaviti, neće nas odvući od naše odluke,
nego će samo doći kao pojačanje svim našim idejama.
Potražnja za veganskim proizvodima nikada nije bila veća, a oni raznovrsniji. No veganska jela mogu se jednostavno i brzo pripremiti od svježih namirnica. Vegansko jelo vrlo je lako prilagoditi na način da se životinjski sastojak zamijeni biljnim.
- Ono što iz vlastitog iskustva mogu reći je to da je
veganska prehrana zanimljiva, zabavna, ukusna, raznovrsna i da
otvara svakom od nas mogućnosti za kreativnost, za bogatstvo
struktura, okusa i novih ideja. Isto tako, veganska prehrana je
sasvim dovoljna i dostatna za sve što poželimo, za svaki cilj
koji želimo ostvariti – ponajviše u fizičkom smislu. Na kraju,
biti svjestan onoga što jedemo je nešto najkvalitetnije što svom
tijelu možemo pružiti, kako bi nam ono uzvratilo istom mjerom – u
pogledu mogućnosti, sposobnosti i lakoće, poručuje
Matei koji je osmislio i vodi
Akademiju plant-based kuhanja te blog i stranicu
naziva Plant-based full of taste.
Postoji mnoštvo korisnih savjeta za kuhare za one koji se pitaju čime npr. zamijeniti jaja u pripremi jela, kako napraviti biljnu majonezu, koje su zamjene za žele i sl.
Matei donosi odličan savjet za pripremu mahunarki.
- Raznovrsnost je glavni preduvjet za održivost prehrane. Nitko ne želi biti gladan ili se osjećati 'nezdravo'. Ta raznovrsnost leži u sezonalnosti povrća i voća kojeg konzumiramo; zatim u mahunarkama koje unosimo; izvorima proteina koji nam se nalaze na tanjuru; te na kraju u svemu onome što nas veseli, što nam je ukusno i zanimljivo. Kod namakanja i kuhanja mahunarki preporučam korištenje sode bikarbone. Povodom Veganuaryja pripremio sam i jedan provjereni recept za pita bread sa pečenim slanutkom, hummusom od cikle i ukiseljenim povrćem.
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!