Lifestyle

savjeti

Pet najboljih navika za zdravlje vašeg srca, prema kardiolozima

Pet najboljih navika za zdravlje vašeg srca, prema kardiolozima
Pixabay

Pokušajte usvojiti ove jednostavne prehrambene navike kako biste smanjili rizik od srčanih bolesti.

Briga za vaše srce uvijek je bila važna. Ali budući da srčane bolesti i dalje drže svoje mjesto kao vodeći uzrok smrti u svijetu čini se da je potrebno učiniti više kako na društvenoj tako i na individualnoj razini. Iako mogu postojati određeni čimbenici izvan naše kontrole, kao što su genetika, pristup zdravijoj hrani i pandemije, postoje izbori načina života koji se mogu donositi svakodnevno kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti. Postoje čak i prehrambene navike koje možete usvojiti i koje vam mogu spasiti srce, prenosi EatThisNotThat.

Jedite prehranu bogatu voćem i povrćem

Korisno mjesto za početak vaše prehrane jest zapitati se koliko porcija voća i povrća smatrate da unosite dnevno, jer te namirnice uvelike doprinose zdravlju vašeg srca. Prehrana bogata voćem i povrćem može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti osiguravajući esencijalne hranjive tvari poput vitamina, minerala i antioksidansa.

Uključite cjelovite žitarice

Jedenje cjelovitih žitarica umjesto rafiniranih žitarica kada možete veliki je korak u brizi za zdravlje vašeg srca. Glavna razlika između cjelovitih i rafiniranih žitarica je u tome što cjelovite žitarice još uvijek imaju sve dijelove zrna,, što znači da su vlakna i hranjive tvari još uvijek tu. Rafinirane žitarice, poput bijele tjestenine i bijelog kruha, dobivaju se uklanjanjem mekinja i klica iz žitarica, a s njima i većine vlakana i korisnih hranjivih tvari.

Ograničite zasićene i trans masti

Zasićene i trans masti mogu povisiti razinu LDL (lošeg) kolesterola i povećati rizik od srčanih bolesti. Ograničavanjem unosa zasićenih masti koje se nalaze u mesu i mliječnim proizvodima, te izbjegavanjem transmasti koje se nalaze u prerađenoj hrani, možete pomoći u snižavanju razine kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Jedite ribu dva puta tjedno

Ribe kao što su losos, tuna i sardine bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti tako što snižavaju trigliceride, smanjuju upalu i krvni tlak. Konzumiranje ribe dva puta tjedno može vam pomoći da ispunite preporučeni unos ovih esencijalnih masnih kiselina.

Konzumirajte svoje obroke rano

Posljednja prehrambena navika koja će vam spasiti srce, a koja se može primijeniti na bilo koji obrok za večeru, bez obzira na to što je u njemu, jest da zadnji obrok u danu pojedete rano. To vam može pomoći u upravljanju svojom težinom, što će vam zauzvrat pomoći u brizi za zdravlje srca. Nedavna studija zaključila je da rano jedenje obroka pomaže u izbjegavanju debljanja. Kada jedete ranu večeru, to omogućuje tijelu da iskoristi višak glukoze umjesto da je skladišti kao mast. Također, jedenje kasnije navečer može usporiti metabolizam i povećati vašu glad, prema studiji.


Reci što misliš!