Lifestyle

Zdravlje je najvažnije

Gubitak pamćenja: Uzrok, simptomi i kako se ovaj težak problem tretira?

Gubitak pamćenja: Uzrok, simptomi i kako se ovaj težak problem tretira?
Pixelizam

Gubitak pamćenja može se javiti kao simptom određenog stanja ili bolesti, ali i kao zasebna pojava. Na početku se javlja zaboravljanje pojedinih stvari ili događaja, a s vremenom se onda stanje može pogoršati.

Gubitak pamćenja može biti dio normalnog procesa starenja kada osoba s vremena na vrijeme zaboravi neke stvari, a može se raditi i o simptomima određenog stanja kao što je demencija.

 

Zašto dolazi do gubitka pamćenja?

Do gubitka pamćenja može doći iz više razloga.

Može se raditi o stresu ili depresiji koji onda utječu na to da je osoba preopterećena pa jednostavno zaboravi neke stvari ili joj je potrebno više vremena da ih se sjeti.

Osim stresa, dobro je poznato kako je teže funkcionirati kada osoba nije dovoljno naspavana pa će se tako pojaviti i problemi s pamćenjem.

U drugim slučajevima gubitak pamćenja može nastupiti kao posljedica uzimanja lijekova kao što su antidepresivi ili antihistaminici.

Jednako tako, zbog nekih ozljeda glave može doći do kratkoročnog ili dugoročnog gubitka pamćenja, kao i zbog moždanog udara. Ipak, najpoznatiji razlog gubitka pamćenja je demencija ili Alzheimerova bolest.

 

Dakle, do gubitka pamćenja dolazi zbog:

– stresa ili depresije

– nekvalitetnog spavanja

– uzimanja određenih lijekova

– moždanog udara

– raznih vrsta demencije

– udarca u glavu

– nedostatak vitamina B-12

 

Gubitak pamćenja i starenje

Gubitak pamćenja koje nastupa kao posljedica starenja ne utječe na svakodnevne aktivnosti. Odnosno, osoba se s vremenom neće moći sjetiti određenih stvari ili događaja, ali će ih se onda sjetiti kasnije u danu ili idućeg dana.

Ovdje spada zaboravljanje gdje se nalaze ključevi od stana, gdje su naočale ili neki drugi predmeti ili na primjer zaboravljanje imena određenih osoba s kojima su se tek upoznali.

 

Gubitak pamćenja i demencija

Prvi i glavni simptom demencije ili Alzheimerove bolesti je gubitak pamćenja.

Ova bolest se postepeno pogoršava do te mjere da osoba ne može raditi i sudjelovati u razgovorima. Također, ovaj gubitak pamćenja je praćen nizom drugih simptoma koji otežavaju svakodnevni život.

Tako će osoba često zaboravljati stvari i događaje, neće se znati vratiti kući, zaboravit će imena svojih najbližih i u kojem su uopće srodstvu, a neke stvari će krivo povezati te stvoriti lažna sjećanja.

 

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kada gubitak pamćenja počne utjecati na svakodnevni život i kada to primijete ukućani, vrijeme je za posjet liječniku. Postoje razni testovi koji mogu odrediti o kakvom se gubitku pamćenja radi i može se otkriti uzrok problema.

Jednako tako, liječnik će pitati niz pitanja kao što su: kada su počeli problemi sa zaboravljanjem, koji se lijekovi koriste, je li došlo do udarca glave, je li osoba tužna ili pod stresom,… i tako dalje.

 

Najčešće će biti potreban i pregled stručnjaka kao što je neurolog, ali i obavljanje krvnih pretraga, CT glave ili magnetska rezonanca glave. U nekim će slučajevima biti potreban i razgovor sa psihologom ili psihijatrom.

Važno je potražiti pomoć što prije kako bi se dobila prava dijagnoza i lijekovi koji će pomoći kod ublažavanja simptoma i omogućiti normalniji život osobi.

 

Može li se tretirati gubitak pamćenja?

Osim lijekovima, osobe koje primijete da zaboravljaju uvijek mogu poboljšati svoje pamćenje raznim aktivnostima i vježbama za mozak.

Na primjer, učenje novih vještina kao što su učenje jezika ili pak pronalazak novog hobija je svakako dobar odabir. Pomoći može i rješavanje križaljke ili kvizova koji će mozak održavati aktivnim, a naučit će se nove stvari.

 

Tjelesna aktivnost kao što je vježbanje također djeluje povoljno na tijelo, ali i na mozak jer je kod nekih pokreta potrebno razmišljati. Socijalni život je jednako važan, a ovdje spadaju druženja s prijateljima ili obitelji.

Pomoći može i zapisivanje obaveza, pravljenje popisa za kupovinu ili slični trikovi koji pomažu da se ne zaborave stvari koje su važne.

 

Zaključak

Gubitak pamćenja može biti normalna pojava koja dolazi u starosti, a može i biti simptom određenog stanja ili bolesti.

Potrebno je prepoznati kada gubitak pamćenja utječe na svakodnevni život i smanjuje kvalitetu života te posjetiti liječnika ili stručnjaka koji će onda postaviti pravu dijagnozu i predložiti tretiranje simptoma lijekovima.


Reci što misliš!