Lifestyle

#recepti

Ciambella - klasični talijanski kolač odličan uz kavu

Ciambella - klasični talijanski kolač odličan uz kavu

Ciambella je klasični talijanski kolač koji se jede za vrijeme doručka, uz kavu.

Sastojci

530 g glatkog brašna
3 jaja
200 g šećera
230 ml mlijeka ili jogurta
1 prašak za pecivo
1½  žličicemljevenog komorača (po želji)
2 limuna
230 ml maslinovog ulja
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Zagrijte pećnicu i premažite kalup

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, kalup za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom.

Pomiješajte "suhe" sastojke

U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mljeveni komorač (ako koristite) i prstohvat soli te promiješajte da se sjedine.

U drugoj posudi pomiješajte ostale sastojke

U drugoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, šećer, mlijeko ili jogurt, jaja i ekstrakt vanilije. Mutite dok se potpuno ne sjedini. Na kraju dodajte naribanu limunovu ili narančinu koricu.

Sjedinite sastojke

"Suhe" i "mokre" sastojke sjedinite u jednoličnu smjesu te je ulijte u prethodno pripremljeni kalup.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu

Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, a rubovi ne dobiju zlatno smeđu boju, 40 do 45 minuta. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu 15 minuta.

Okrenite kolač na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.


Reci što misliš!