#recepti
Ciambella - klasični talijanski kolač odličan uz kavu
Ciambella je klasični talijanski kolač koji se jede za vrijeme doručka, uz kavu.
Sastojci
530 g glatkog brašna
3 jaja
200 g šećera
230 ml mlijeka ili jogurta
1 prašak za pecivo
1½ žličicemljevenog komorača (po želji)
2 limuna
230 ml maslinovog ulja
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje
Priprema
Zagrijte pećnicu i premažite kalup
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, kalup za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom.
Pomiješajte "suhe" sastojke
U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mljeveni komorač (ako koristite) i prstohvat soli te promiješajte da se sjedine.
U drugoj posudi pomiješajte ostale sastojke
U drugoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, šećer, mlijeko ili jogurt, jaja i ekstrakt vanilije. Mutite dok se potpuno ne sjedini. Na kraju dodajte naribanu limunovu ili narančinu koricu.
Sjedinite sastojke
"Suhe" i "mokre" sastojke sjedinite u jednoličnu smjesu te je ulijte u prethodno pripremljeni kalup.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu
Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, a rubovi ne dobiju zlatno smeđu boju, 40 do 45 minuta. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu 15 minuta.
Okrenite kolač na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Izdvojeno
-
Ovaj vikend u Gradu Pagu prepun je karnevalskih događanja i zabave za sve uzraste.
-
U organizaciji Gradske knjižnice Benkovac i Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u petak 10. veljače 2023., s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici Benkovac bit će prikazan dokumentarni film Korlat scenarista i redatelja Luke Klapana.
-
Obavijesti iz Gradske knjižnice Zadar za tjedan od 6. do 11. veljače 2023. god.
-
U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 62 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su dvije osobe, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.
Reci što misliš!