Lifestyle

savjeti

Evo zašto ne biste trebali piti kavu na prazan želudac

Evo zašto ne biste trebali piti kavu na prazan želudac
Goran Kovacic/PIXSELL

Više od polovice odrasle populacije započinje dan šalicom kave. To je ritual kojeg se malo tko bez problema može odreći. I ne biste trebali jer ako umjereno pijete kavu, to može povoljno djelovati na vaše zdravlje, ali samo pod jednim uvjetom – nemojte je piti na prazan želudac.

Konzumacija kave na prazan želudac ili rano ujutro prije doručka može povećati razinu kortizola u tijelu, prenosi Index Fit. Od trenutka kada ujutro otvorite oči, vaše tijelo počinje otpuštati kortizol, hormon koji je odgovoran za regulaciju vašeg imunološkog odgovora na stres kojem ste bili izloženi tijekom dana. Napumpate li tijelo kofeinom kad vam je kortizol na vrhuncu, bit ćete izloženi još većem stresu.

Istraživanje provedeno među studentima medicine pokazalo je da 25 posto studenata pije kavu ujutro natašte. Ispostavilo se da su ti studenti izloženi povećanom riziku od naglih i neočekivanih promjena raspoloženja.

Budući da kava potiče pojačano stvaranje želučane kiseline, vrlo je vjerojatno da će se s vremenom pojaviti problemi sa žgaravicom, a kod osjetljivijih osoba moguć je i čir na želucu.

Iz svega proizlazi da kava na prazan želudac negativno utječe na fizičko zdravlje, a može utjecati i na psihičko zdravlje. Naime, prekomjerno stvaranje želučane kiseline može uzrokovati promjene raspoloženja, tjeskobu, drhtavicu i druge simptome. Postoje i studije koje povezuju želučanu kiselinu s anksioznošću i depresijom.

Moguće komplikacije posebno prijete osobama koje kavu konzumiraju u velikim količinama, što potvrđuju i neka istraživanja koja su pokazala da prekomjerna razina kofeina u tijelu oponaša simptome tjeskobe, pa čak i napadaje panike. Simptomi mogu uključivati nemir, drhtavicu i ubrzan rad srca. Ako već patite od tjeskobe, to vas čini još podložnijim mogućim negativnim učincima kave, upozoravaju stručnjaci.


Reci što misliš!