gastro kutak
Jednostavni trik za pomfrit kao iz vrhunskog restorana
Iako se prženi krumpirići čine kao jedno od najjednostavnijih jela za pripremu, odmah nakon jaja na oko, prava je istina nešto drukčija.
Vrsni chefovi krumpiriće, nakon što ih ogule i narežu, blanširaju u vodi ili ih prže na nižoj temperaturi, a zatim ih stave u hladnjak ili zamrzn kako bi u konačnici, nakon što ih ispeku i posluže, bili hrskavi, ali sočni iznutra, piše punkufer.
U restoranima se krumpirići često prže dva puta kako ne bi bili mlitavi i masni. Prvi put na nižoj temperaturi, a zatim na nešto višoj kako bi se dobila lijepa boja. Sjajno je to što i kod kuće možete dobiti vrhunski okus i posuditi ideju od vrsnih chefova. Usporedite li vrijeme koje je potrebno za pripremu kolača, pomfrit i ne zahtijeva toliko truda.
Odaberite brašnasti krumpir; voštani nije dobar izbor jer
ima previše vode pa će se tijekom pečenja previše stanjiti.
Krumpire narežite na dužinu od oko sedam centimetara pa
ih prebacite u posudu s hladnom vodom i nekoliko žlica limunova
soka kako ne bi potamnjeli. Promijenite nekoliko posuda s vodom
sve dok ne bude čista, tako ćete znati da ste uklonili višak
škroba.
U posljednjoj fazi u posudu ubacite i pokoju kockicu leda.
Zatim ih ostavite u hladnjaku na pola sata. Krumpiri trebaju biti
hladni kako ne bi prebrzo potamnjeli izvana, a iznutra
ostali sirovi.
Za prženje stručnjaci predlažu kikirikijevo ulje, ili
pristupačnije repičino. Krumpiriće procijedite pa
posušite papirnatim ručnicima. Ulje zagrijte na temperaturu
od 160 °C pa pržite krumpiriće oko 6 do 8 minuta dok ne
postanu zlatnožute boje. Zatim ih izvadite i ocijedite pa kad se
ohlade, prebacite u hladnjak do pečenja ili ostavite najmanje 15
minuta na sobnoj temperaturi. Zagrijte ulje na 190
°C pa ubacite krumpiriće i pržite 2 do 3
minute dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Posolite i
uživajte!
Izdvojeno
-
Gobac i ekipa sinoć su dokazali zašto su majstori rock’n’rolla već 40 godina
-
Dnevni horoskop za 17.studenog, dan kad zvijezde poručuju sljedeće - Ovnovi su danas jednostavno nezaustavljivi, Lavovi će biti neuobičajeno praktični, dok se Jarcci mogu slobodno osloniti na maštu.
-
Već tradicionalno u večernjim satima mještani se okupe na početku ulice koja u svom imenu nosi datum - 18. studeni 91. - prve, a zatim kreće zajednička hodnja kroz mjesto i paljenje lampiona koji se odlažu uz cestu . Okupljanje je u 18 sati.
-
Ljubitelji kazališne umjetnosti su uživali u intimnoj atmosferi i emotivnoj predstavi "Kamo idemo, tata?", u koprodukciji DRAMA PLUS i HNK Zadar i režiji Vinka Radovčića.
Reci što misliš!