recept
Varivo od vrganja: Ukusno i zdravo jelo koje će vas odmah osvojiti
Vrganj ne zovu bez razloga kraljem gljiva jer jedini sadrži molekulu koja se pretvara u vitamin D, zato ga je dobro jesti posebice zimi, kada manjka sunca kao prirodnog izvora tog vitamina.
Jedna od najukusnijih jesenskih gljiva svakako je vrganj koji raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, na proplancima i sunčanim obroncima. Obično se bere od početka ljeta do jeseni, no ako ga zamrznete ili osušite, možete u njemu uživati i tijekom zime.
Vrganj karakterizira debela, bijela stapka te poluokrugli klobuk svijetlo do tamno smeđe boje te se smatra vrlo kvalitetnom gljivom, zbog čega doseže visoku cijenu na tržištu. Hrvatske šume bogate su vrganjima te je ova gljiva jedna od omiljenih za konzumaciju u našim krajevima.
Osim što je iznimno ukusan, vrganj je bogat mnogim hranjivim tvarima te ima vrlo zanimljiv nutritivni sastav. Naime, siromašan je mastima, a bogat proteinima, zbog čega sadrži tek 25 kalorija na 100 g. Kako nam zbog nedostatka sunca nedostaje vitamin D u organizmu, morali bismo ga uzimati preko hrane, najviše gljiva, od čega su vrganji najbolji izbor. Sadrže ergosterol – molekulu koja se pretvara u vitamin D, zbog čega je vrganj zaista jedinstvena gljiva.
Osim toga, vrganji su prepuni zdravih minerala poput željeza i kalija te vlaknima koji pomažu održati zdravlje crijeva. Još jedna prednost vrganja su antioksidansi kojih u ovoj gljivi ima jednaka količina kao primjerice u mrkvi ili brokuli, a poznato je da ti spojevi usporavaju starenje organizma.
Odlična zamjena za meso
Vrganji, baš kao i ostale gljive, idealna su zamjena za meso te se stoga preporučuju pa su dobar izbor za vegetarijance i vegane, ali i sve one koji žele smanjiti konzumaciju mesa. Tako ih možete pripremati na različite načine – s jajima, na grilu, možete ih dodati umacima, od njih napraviti juhu i slično. Vrganji su bogati i tiaminom, vrstom vitamina B1 koji se važan za normalno funkcioniranje živčanog sustava, a u sastavu imaju i vitamin C.
Varivo od vrganja – recept
Iako ih mnogi najčešće pripremaju u omletu ili kajgani, vrganji su odlični i u obliku variva. Za pripremu variva možete koristiti svježe ili sušene vrganje. Kako sušenjem dolazi do razvijanja intenzivnih aroma, varivo od sušenih vrganja imat će jači okus i miris. Pronašli smo odličan recept za ovo aromatično jelo u kojem uživajte koliko god često možete!
Sastojci:
– 30 dag vrganja
– 1 glavica luka
– 2 češnja češnjaka
– 1 zelena paprika babura
– 2 rajčice
– 3 krumpira
– 2 žlice kiselog vrhnja
– 1 jaje
– mljevena crvena paprika (slatka)
– 1 grančica peršinovog lista
ulje, papar, sol
Priprema:
Za početak, vrganje očistite, operite i narežite na tanke
listiće. Na ulju prodinstajte nasjeckani luk i zgnječeni češnjak,
papriku i rajčice. Potom dodajte vrganje te ih začinite
solju, paprom i paprikom pa sve pirjajte oko 10 minuta. Krumpir
ogulite, narežite na kockice i dodajte u varivo. Sve zalijte
vodom, pokrijte i kuhajte na srednjoj vatri dok krumpir ne
omekša. To znači da je i sve ostalo mekano. Ako je potrebno,
povrću dodajte malo tople vode. U gotovo varivo umiješajte kiselo
vrhnje s umućenim jajem, a kod posluživanja varivo pospite
nasjeckanim peršinom i poslužite uz kukuruzni kruh.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
Reci što misliš!