Lifestyle

ZANIMLJIVOSTI

Zašto kišemo od papra?

Zašto kišemo od papra?
Ilustracija

Od suznih očiju do znojenja i kihanja, rukovanje njima i konzumacija određenih začina može izazvati tjelesne reakcije koje su ponekad jednostavno bizarne. Suze? Kihanje? Sve se to može dogoditi.

Pa zašto vas papar tjera na kihanje? Ispostavilo se da u papru postoji kemikalija koja iritira nos.

Kihanje se događa kada ova tvar uđe u nos (poput prašine, klica ili peludi), uzrokujući da nekoliko dijelova tijela i mozga rade zajedno kako bi izbacili taj iritans. Kemikalija u papru, poznata kao piperin, jako je iritantna i potaknut će reakciju vašeg tijela na kihanje.

Piperin pokreće receptore za bol i kiselost u vašem nosu i, u biti, ti receptori signaliziraju vašem mozgu da piperin ne bi trebao biti tamo. Da biste ga se riješili, javlja se vaša reakcija – kihanje, a tu su i suzne oči i šmrcanje dok ne nestane.

Ako se nadate da to možete zaustaviti, imamo loše vijesti. Ne možete. Nakon što iritans dospije u nos, javlja se kihanje. Međutim, možete pokušati izbjeći udisanje crnog papra tako da ga lagano protresete u posudu ili dodajete polagano kako se pare ne bi tako lako digle u zrak, piše Lifesavvy.


Reci što misliš!