Lifestyle

Pobjeda na sudu

Tip dobio legalno pravo da bude dosadan na poslu. I 3000 eura uz to!

Tip dobio legalno pravo da bude dosadan na poslu. I 3000 eura uz to!
AP Images

Ako ste dosadni suradnicima na poslu, u Francuskoj sada imate legalno pravo biti takvi, nakon što je Vrhovni kasacijski sud presudio da je jedan poslodavac prekršio prava svoga zaposlenika otpustivši ga jer nije bio dovoljno "zabavan" na poslu

Čovjek, koji se u medijima spominje samo kao gospodin T, pobijedio je u sudskoj bici protiv pariške konzultantske tvrtke Cubik Partners, koja inače posluje pod motom "zabavno i profesionalno". Presuda je objavljena ovog tjedna, javlja The Telegraph.

Ovaj je čovjek dobio otkaz 2015. godine, a kao razlog otpuštanja naveli su njegovu "profesionalnu neadekvatnost". On, naime, nije želio sudjelovati u teambuilding događajima za osoblje, a na sudu je kao argument za to kazao kako on ima "drugačiju definiciju zabave".

Sud se složio s gospodinom T u nevjerojatnoj presudi, navodeći da nisu svi oduševljeni "prisilnim sudjelovanjem na seminarima i pićima na kraju tjedna", koja često završavaju "prekomjernim unosom alkohola".

U pravnom smislu, sud je zaključio da su iz Cubik Partnersa prekršili "temeljno pravo na dostojanstvo i poštivanje privatnog života" gospodina T i nisu poštovali njegovu "slobodu izražavanja", koju je koristio odbijajući sudjelovati u aktivnostima. Pravo na privatnost i pravo na slobodu izražavanja sadržani su u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Sud je komentirao i spomenuti moto tvrtke "zabavno i profesionalno", kazavši  da je takva kultura dovela do "ponižavajućih i nametljivih praksi u vezi s privatnošću, kao što su simulirani seksualni činovi, obveza dijeljenja kreveta s kolegama tijekom seminara, korištenje nadimaka za označavanje ljudi i vješanje deformiranih i izmišljenih fotografija u uredima".

Odlukom su također dodijeljene tri tisuće eura (22.5 tisuća kuna) bivšem zaposleniku tvrtke Cubik Partners, s mogućnošću dodatne 461 tisuće eura odštete (3.5 milijuna), ako se sud složi.


Reci što misliš!