Biste li je probali?
Uskoro će na tržištu biti dostupna laboratorijski uzgojena tuna
Nakon laboratorijski uzgojene piletine na tržište stiže i umjetna riba.
U svijetu se događaju tektonske promjene u mesnoj industriji. Već gotovo cijelo desetljeće 40-ak kompanija diljem svijeta radi na razvoju i proizvodnji laboratorijski uzgojene govedine, piletine, svinjetine i ribe. Doduše, to ne prati komercijalizacija, prije svega zbog stroge zakonske regulative.
Trenutno se tako jesti može jedino laboratorijski uzgojena piletina američke kompanije Eat Just, i to u jednom jedinom restoranu u Singapuru. No, na tržištu bi uskoro, već sljedeće godine, mogla biti i laboratorijski uzgojena tuna američke kompanije Finless Foods.
“Podnijet ćemo dokumentaciju američkom regulatoru ove zime. Trebat će između 9 do 12 mjeseci da dobijemo dozvolu te da laboratorijski uzgojenu tunu možemo staviti na tržište. Što se tržišta tiče, fokusirani smo na SAD i Singapur”, otkrio je Michael Seldon, suosnivač i izvršni direktor Finless Foodsa na konferenciji Infobip Shift.
Tijekom izlaganja Seldon je više puta prekidan pljeskom publike što dovoljno govori o raspoloženju i pogledu na budućnost prehrane uglavnom mladih i tehnološki obrazovanih ljudi, a koji su o najnovijoj tehnologiji proizvodnje mesa prvi put u Hrvatskoj mogli uživo slušati zahvaljujući organizatorima Infobip Shifta.
Dok je ovo tema o kojoj se u svijetu priča, a proizvodnja razvija, u Hrvatskoj se o njoj, nažalost, jako malo zna, a još manje priča. Svima, pak, koji žele jesti iz stanica uzgojeno, odnosno laboratorijski uzgojeno meso, američki poduzetnik poručuje da se radi o sigurnom i zdravom proizvodu.
Laboratorijski se uzgojeno meso dobiva iz matičnih stanica životinja. Nakon što se izoliraju i pročiste, stavlja ih se u tekuće hranjive medije gdje se razmnožavaju. Ovaj proces imitira onaj koji se događa unutar životinje, pa se ovako nastalo meso naziva i čistim.
Osim toga, mnogo je održivije jer za njegovo uzgoj nisu potrebne velike farme i obradive površine. U konačnici, da bi jeli meso ne moramo ubijati, a trebalo bi postati priuštivije.
Tuna je, objašnjava Seldon, u SAD-u trenutno 20 puta skuplja od piletine, svinjetine i govedine. Kada Finless Foods tržištu ponudi svoju tunu, bit će iste cijene kao i ona iz mora, no s povećanjem proizvodnih kapaciteta postat će znatno jeftinija. “Stanice se udvostručuju svakih 24 sata, a količina proizvodnje ovisit će o kapacitetima. Trenutno u tjedan dana možemo laboratorijski uzgojiti tunu za obrok samo nekoliko ljudi. No, proizvodimo u bioreaktoru koji stoji na stolu i jako je mali. Kako ćemo rasti, povećavat će se i količina proizvedene tune”, kaže suosnivač kompanije koja je do danas primila 50 milijuna dolara investicija te koju čeka izgradnja proizvodnog postrojenja.
Seldon kaže da su u laboratorijski uzgoj tune krenuli jer su oceani zbog izlova, a i klimatskih promjena “u problemu”. Na tržište Europske unije ne planiraju uskoro jer je dobivanje dozvola, zbog stroge regulative, praktički nemoguća misija
Izdvojeno
-
Drugim riječima, nedostatak sna je loš, a čak i bez podvrgavanja ekstremima budnosti danima bez prekida, produljena razdoblja bez preporučenih 7-8 sati noću mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.
-
Novi "personalizirani" online alat koji predviđa najučinkovitije lijekove za pojedinačne pacijente s dijabetesom tipa 2 mogao bi koristiti milijunima ljudi s tim stanjem, kažu istraživači.
-
Tri dana bez sna, a čovjek obično ne može jasno govoriti niti normalno hodati. Dodajte još dva dana i on ili ona će vjerojatno halucinirati i biti na rubu mentalnog sloma.
-
Paški zimski karneval bliži se vrhuncu, a u subotu, 1. ožujka, Giuliano i Diktatori donijeli su pravu glazbenu feštu na karnevalsku zabavu u II Magazinu.
Reci što misliš!