Lifestyle

Savjeti:

Evo zašto su jaja sjajna opcija za doručak?

Evo zašto su jaja sjajna opcija za doručak?

Uvriježeno je mišljenje da je šnita tosta ili pahuljice raznih vrsta puno bolja opcija za doručak od jaja, no to je zabluda.

Jaja su ukusna i treba ih uvrstiti u doručak. No, osim što su ukusna, za razliku od kruha ili pahuljica bogatija su proteinima i pomažu pri održavanju tjelesne težine.

Ako ste već i navikli na šnitu kruha ili pahuljice, pokušajte kombinirati jaje s tim namirnicama.

Evo što stručnjaci kažu, zašto su jaja odličan izbor za doručak.

Zadržavaju osjećaj sitosti dulje od pahuljica ili kruha

Proteini i masnoće u jajima održavaju razine energije i održavaju osjećaj sitosti dulje od drugih namirnica. Zato će se i glad u podnevnim satima javiti kasnije.

Pomažu u održavanju težine

Ovo je samo dodatna prednost uz osjećaj sitosti koju pruža jaje. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu jaja za doručak, brže gube kilograme od ljudi koji za doručak biraju kruh.

Odličan su izvor proteina

Jaja su jedan od najboljih izvora proteina i sadrže sve važne aminokiseline koje su nam potrebne. Zato se preporuča najmanje jedno jaje dnevno za uravnoteženu prehranu.

Jaja su jeftina

U usporedbi s nekim drugim namirnicama, kao što su razne vrste pahuljica ili meso koje je također bogato proteinima, jaja su najjeftinija i brzo se pripremaju.

Jaja neće pogoršati kolesterol

Premda jaja sadrže određenu količinu kolesterola, istraživanja su pokazala da jaja ne utječu na razinu kolesterola u krvi pa stručnjaci ističu da se jednog jaja dnevno ne treba bojati. Ako ste zabrinuti ili već imate problema s kolesterolom, prvo se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Jaja pomažu razvoju mozga i pamćenju

Jaja sadrže kolin, hranjivu tvar koja potiče razvoj mozga. Također je otkrivena veza između boljeg pamćenja i koncentracije i kolina.

Jaja čuvaju vid

Dva antioksidansa, lutein i zeaksantin, koje nalazimo u jajima, povezana su sa zaštitom vida od izloženosti UV zračenjima. Vežu se i uz manji rizik od nastanka mrene u starosti, piše Cookist.


Reci što misliš!