zdravlje
Opasne bakterije u hrani: Na ove namirnice treba posebno pripaziti
Svima prijeti opasnost od trovanja hranom, ali to je posebno opasno za trudnice, malu djecu, starije ljude te oboljele od kroničnih bolesti. Preporučuje se pažljivo rukovanje s mesom, jajima, ribom...
Rizik od bolesti uzrokovanih hranom možemo umanjiti izbjegavajući hranu u kojoj najčešće vrebaju bakterije, a ovo je sedam najčešćih koje se nalaze u hrani i koje mogu uzrokovati trovanje:
1. E.coli
Escherichia coli je je štapićasta gram-negativna bakterija koja živi u crijevima zdravih ljudi i životinja. Često je nalazimo u namirnicama kao što su nedovoljno kuhana govedina, sirovo mlijeko, sokovi i kontaminirana voda. Simptomi infekcije E. coli su jaki proljev, bolovi u želucu i povraćanje, a mogu trajati pet do 10 dana.
Kako biste izbjegli infekciju E. coli, meso dovoljno dugo kuhajte, operite voće i povrće prije jela ili kuhanja i izbjegavajte nepasterizirano mlijeko i sokove.
2. Campylobacter
Campylobacteri su bakterije u obliku spirale. Naseljavaju probavni sustav najčešće pilića i krava, zaražavajući ih bez ikakvih znakova bolesti. Većina ljudi koji se razbole od kampilobakterioze dobiju proljev, grčeve, bolove u želucu i vrućicu, u roku od dva do pet dana nakon izlaganja. Proljev može biti krvav i može biti popraćen mučninom i povraćanjem. Bolest obično traje oko tjedan dana.
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, svake godine dijagnosticira se oko 13 slučajeva kampilobakterioze na svakih 100.000 osoba. Većina infekcija uglavnom je blaga, ali može biti i opasna za malu djecu ili starije ljude. Kako biste izbjegli infekciju Campylobacterom meso kuhajte dovoljno dugo, perite ruke nakon diranje sirove hrane, perite kuhinjski pribor nakon upotrebe i pijte samo mlijeko koje je pasterizirano.
3. Listerija
Listeria monocytogenes su bakterije koje se nalaze u zemlji i vodi, a prisutne su i u sirovoj hrani, prerađenoj hrani i nepasteriziranom mlijeku. Za razliku od drugih bakterija, listerija može rasti i širiti se čak i u hladnjaku.
Simptomi infekcije uključuju vrućicu, glavobolju, uznemiren želudac i povraćanje. Za neke ljude bolest može biti ozbiljnija, čak i kobna. Ljudi s povećanim rizikom da dobiju listeriozu su trudnice i nerođene bebe, ljudi stariji od 50 godina i ljudi slabog imunološkog sustava.
Kako bi spriječili listeriozu sve sirove namirnice, posebno voće i povrće, dobro isperite pod mlazom vode prije konzumiranja, čak i ako ćete ih oguliti i/ili naknadno skuhati. Voće i povrće s tvrđom korom (na primjer, krastavce) također istrljajte čistom četkom za čišćenje voća i povrća. Nakon toga, obrišite čistom krpom ili čistim papirnatim ručnikom. Kuhinju i hladnjak održavajte čistima. Pazite i na čistoću kuhinjskog pribora. Meso koje jedete dobro skuhajte ili ispecite. Gotovu hranu konzumirajte odmah. Nipošto nemojte niti jednu namirnicu držati u hladnjaku dulje od propisanog roka trajanja.
4. Vibrioni
Bakterije Vibrio parahaemolyticus žive u slanoj vodi, a često se nalaze u sirovoj morskoj hrani. Ljudi koji jedu sirove ili nedovoljno skuhane školjke zaraze se obično unutar 24 sata. Dobiju simptome poput vodenastog proljeva s grčevima u želucu, mučnine, povraćanja, vrućice i groznice.
Simptomi mogu trajati i do tri dana. Teže infekcije su rijetke i javljaju se češće kod ljudi oslabljenog imunološkog sustava. Većina infekcija može se spriječiti temeljitim kuhanjem plodova mora.
5. Toxoplasma gondii
Više od 60 milijuna muškaraca, žena i djece u Sjedinjenim Državama je zaraženo parazitom Toxoplasma gondii, navodi CDC. Ali vrlo malo njih ima simptome jer imunološki sustav obično sprečava da parazit uzrokuje bolest. Ipak, postoje ljudi koji razvijaju toksoplazmozu, a imaju simptome poput glavobolje, bolova u tijelu i vrućice. Parazit također može uzrokovati ozbiljne probleme poput oštećenja mozga, očiju i drugih organa kod trudnica i ljudi oslabljenog imunološkog sustava.
Većina ljudi dobije toksoplazmozu u kontaktu s mačjim izmetom koji prenosi parazite, jedući kontaminirano meso koje je sirovo ili nepravilno kuhano ili pijući vodu koja sadrži parazite. Kako bi spriječili pojavu ove bolesti, CDC preporučuje kuhanje hrane na sigurnoj temperaturi, pranje ruku prije rukovanja s hranom, izbjegavanje pijenja neobrađene vode, a trudnice bi se trebale držati podalje od pijeska za mačke.
6. Salmonela
Salmonela je skupina bakterija koje se obično nalaze u jajima, govedini, sirovom mesu i peradi, a ponekad i u neopranom voću i povrću. Mogući znakovi i simptomi su mučnina i povraćanje, bol u trbuhu, proljev, groznica, visoka temperatura ili glavobolja. Simptomi obično traju između četiri i sedam dana.
Većina ljudi ozdravi bez liječenja, ali infekcije salmonelom mogu biti ozbiljnije kod starijih osoba, dojenčadi i ljudi s kroničnim stanjima. Ako se ne liječi pravilno, salmonela se krvlju može proširiti na druge organe, što ponekad dovodi do smrti.
Kako bi se spriječila infekcija, ne smije se jesti sirova i nedovoljno kuhana jaja, perad ili meso, navodi CDC. Kuhanu hranu nemojte stavljati na tanjure na kojima je stajalo sirovo meso. Ruke, daske za rezanje, kuhinjske površine i kuhinjsko posuđe treba temeljito oprati nakon rukovanja s nekuhanom hranom.
7. Norovirus
Norovirusi su virusi koji uzrokuju gastroenteritis, bolest koja uzrokuje upalu želuca i crijeva. Ponekad se naziva i želučana gripa. Virusi se obično nalaze u kontaminiranoj hrani ili pićima, ali mogu živjeti i na površinama ili se širiti kontaktom sa zaraženom osobom.
Gastroenteritis može biti vrlo zarazan. Simptomi uključuju mučninu, grčeve u želucu, povraćanje, proljev, glavobolju, vrućicu i umor i obično traju nekoliko dana. Kako biste se zaštitili od norovirusa, ruke često perite, dezinficirajte onečišćene površine u kuhinji i kupaonici i s hranom oprezno rukujte, pišu 24 sata.
Izdvojeno
-
Ozbiljna ekološka promišljanja inspirirala su ovogodišnju božićnu dekoraciju Škole primjenjene umjetnosti i dizajna!
-
Tjedni horoskop od 16. do 22. prosinca 2024.
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
Oni koji uspješno prođu natjecanje moći će se prijaviti na ograničene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih investicijama te ostvariti pravo na najviše 25.000 eura po projektu
Reci što misliš!