SIROVA JAJA
Isprobavate smjesu za kolače i prije pečenja? Evo koliko je to opasno
Svatko tko je proveo neko vrijeme u kuhinju pipremajući omiljeno glavno jelo ili slasticu, dobro zna da se jelo isprobava i tijekom kuhanja. No, nema ništa slađe nego polizati žlicu punu čokoladne smjese koju ste upravo ulili u protvan...
No, je li potajno uživanje u još sirovoj smjesi za kolače opasno za zdravlje?
Prva i osnovna stvar zbog koje je zabrinutost najčešće opravdana jest činjenica da smjese za kolače i kekse sadrže sirova jaja, a najopasnija bakterija u tom slučaju je Salmonella.
Zarazu Salmonellom prati povišena tjelesna temperatura, povraćanje, proljev i grčevi u želucu i često se manifestira tek 12 sati nakon zaraze, a problemi najčešće traju sedam dana.
Također, sirova smjesa za kolače ili kekse sadrži sirovo brašno koje također nije dobro za zdravlje. Budući da se brašno ne procesuira ranije, ono može sadržavati bakterije koje se mogu ubiti tek kuhanjem, odnosno visokom temperaturom. No, zato se bakterija može prenijeti na neku drugu površinu, a najčešće su to bakterije poput E. coli. Ona pak uzrokuje bolne grčeve u želucu, povraćanje i proljev koji može trajati pet do sedam dana.
Smjesa za kekse bez pečenja
Ako želite i dalje uživati u sirovoj smjesi deserta, isprobajte ove kekse s čokoladom. Štoviše, ova smjesa je namijenjena tome jer ona nije za pečenje.
Sastojci:
100 g svenamjenskog brašna
85 g omekšalog maslaca
100 g smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1 jušna žlica mlijeka
75 grama sjeckane čokolade
Priprema:
Prvo sterilizirajte brašno tako što ćete ga posuti po plehu i peći ne dulje od pet minuta na 180°C.
U velikoj posudi izmiksajte omekšani putar, smeđi šećer, ekstrakt vanilije i mlijeko.
Polako miješajući dodajte brašno i čokoladne komadiće dok se sve dobro ne izmiješa.
Ovu jestivu smjesu za kekse možete spremiti u dobro zatvorenu posudu i čuvati u frižideru ne dulje od tjedan dana. Premda je posve sigurna za jesti, imajte na umu da je jako slatka pa je dozirajte da vam ne padne teško na želudac, piše Cookist.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
Reci što misliš!