Lifestyle

BENEFITI NAMIRNICE

Snižava kolesterol, dobar je za srce, ali nije baš ugodnog okusa…

Snižava kolesterol, dobar je za srce, ali nije baš ugodnog okusa…

Jabučni ocat je posljednjih godina, postao važan sastojak u prehrani. Novija istraživanja pokazuju da pomaže kod nekih bolesti, recimo dijabetesa ili pretilosti

Glavni sastojak jabučnog octa, kao i bilo kog drugog octa, je octena kiselina. Ostali sastojci su druge kiseline, vitamini, mineralne soli i aminokiseline, a jabučni ocat pomoći će vam kod mnogih zdravstvenih tegoba.

Možda je najveća dobrobit jabučnog octa njegov utjecaj na razinu glukoze u krvi. Nekoliko studija je dokazalo da on može sniziti razinu glukoze. Ispitanici su konzumirali dvije čajne žličice jabučnog octa prije spavanja, a razina glukoze ujutro im je bila snižena za 6 posto. Ipak, studija je provedena na štakorima i ove rezultate tek treba potvrditi istraživanjem na ljudima.

Još jedno istraživanje na štakorima dokazalo je da jabučni ocat može sniziti povišeni krvni tlak. Drugo istraživanje dokazalo je da ljudi koji često jedu salatu s jabučnim octom manje obolijevaju od srčanih bolesti nego oni koji to ne čine.  i ova tema zqahtjeva, naravno, još ispitivanja da bi se donijeli neki konačni zaključci.

Stotinama godina jabučni ocat korišten je u ovu svrhu. Godine 2005. provedeno je istraživanje na malom uzorku od 12 ispitanika – jedni su danima jeli kriške kruha s nekoliko kapi bijelog octa, a drugi su jeli običan kruh. Ispitanici iz prve grupe osjećali su prije i duže sitost nego oni iz druge grupe. To jesu obećavajući rezultati, ali ipak samo preliminarni, piše B92.


Reci što misliš!