Lifestyle

Smijeh je lijek

Smijeh može pomoći da saznamo više o drugima i o sebi

Smijeh može pomoći da saznamo više o drugima i o sebi

Smijeh je lijek kažu mnogi. Ali je i jedan od načina da saznamo je li osoba sretna i je li joj zabavno. Nedavna znanstvena otkrića dokazala su da smijeh može pomoći da saznamo više o drugima i o sebi.

To su dokazali psiholozi i istraživači koji već neko vrijeme proučavaju smijeh.

1. Prepoznavanje spontanog i umjetnog smijeha

Postoje 2 vrste smijeha. Prvi je spontani smijeh i karakterizira ga nekontrolirana reakcija na nešto što nas nasmijava — poput urnebesne šale. Proizvodi prepoznatljiv zvuk koji je teško lažirati. S druge strane, umjetni ili fake smijeh se proizvodi namjernim zvukom i to je vrsta smijeha koju stvarate kada želite pristojno reagirati na jadnu šalu. Studije su pokazale da je umjetni smijeh lako prepoznati jer osoba koja ga proizvodi čini to namjerno i može ga vrlo lako kontrolirati. 

2. Češće ćete se smijati osobi koju poznajete

Ako imate nekog određenog prijatelja ili omiljenog komičara koji vas uvijek nasmije, to bi moglo biti zato što su nam često vicevi smješniji ako ih je ispričao netko koga poznajemo, poput prijatelja ili poznatog komičara.

3. Najviše se smijemo kad smo s prijateljima

Prema Robertu Provineu, psihologu sa Sveučilišta u Marylandu, 30 puta je veća vjerojatnost da ćemo se nečemu nasmijati kada sudjelujemo u razgovoru s drugim ljudima. Studija je također pokazala da nas ne nasmiju šale, već prijatelji i dragi ljudi koji na određeni način to prenose. Tako im pokazujemo ljubav i razumijevanje.

4. Odnosi traju dulje ako se zajedno smijete

Tijekom istraživanja koje je proveo psiholog Berkeley Bob Levenson, zamolio je parove da razgovaraju o osjetljivim stvarima poput onoga što ih je živciralo u vezi s njihovim partnerom. Studija je pokazala da kada su se parovi u razgovoru smiješili, osjećali su se bolje odmah nakon razgovora o osjetljivoj temi. Također su izjavili da su zadovoljniji svojom vezom kada se češće smiješe,


Reci što misliš!