Lifestyle

Zdravlje

Stručnjakinja otkrila koliko često trebate čistiti lice

Stručnjakinja otkrila koliko često trebate čistiti lice

Pored korištenja kreme sa zaštitnim faktorom protiv štetnog utjecaja Sunčevih zraka, čišćenje lica je osnovno pravilo njege kože, bez obzira o kojem se tipu kože radi. Bilo da imate suho ili masno lice, mješovito ili osjetljivo, uklanjanje prljavštine čišćenjem lica prvi je i ključan korak u bilo kojoj rutini njege kože.

Mnogi ljudi ipak se pitaju - koliko često? Koji su znakovi da to radite prečesto ili prerijetko? Odgovor je ponudila stručnjakinja.

Koliko često trebate čistiti lice?

Postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju vaša rutina čišćenja lica (uključujući tip kože, uvjete iz okoline i razinu tjelesne aktivnosti), ali općenito govoreći, većina stručnjaka preporučuje čišćenje lica jednom ujutro i jednom navečer.

Točnije, dermatologinja Geeta Yadav preporučuje blago čišćenje ujutro i temeljito čišćenje navečer.

"Za one s vrlo masnom ili kožom sklonom aknama, dermatolog može preporučiti čišćenje lica dva puta dnevno (ili čak i češće), osobito ako vam je prepisano sredstvo za čišćenje s visokim postotkom aktivnih sastojaka poput benzoil peroksida", rekla je Yadav. "Suhi tipovi kože bit će zahvalniji nešto rjeđem čišćenju."

Nadalje, slavna estetičarka Shani Darden rekla je da suho i hladno vrijeme u kombinaciji s utjecajem toplog grijanog zraka zatvorenih prostorija u zimsko vrijeme, kao i tople vode kojom se većina voli tuširati mogu dovesti do isušivanja kože, zbog čega bi bilo dobro rjeđe čistiti lice. Ipak, ona i dalje preporučuje čišćenje nježnim sredstvom za čišćenje ujutro i navečer, čak i u suhim zimskim mjesecima.

Ključno je voditi računa o temperaturi vode koju koristite, kao i izbjegavati nepotrebno korištenje agresivnih sredstava za čišćenje koja skidaju s kože njena prirodna ulja, ključna za održavanje vlage kože, naglasila je Yadav.

Tijekom ljetne sezone ili u vrlo vrućim i vlažnim područjima, Yadav je preporučila češće čišćenje lica, jer se znoj, prirodna ulja i druga prljavština mogu brže nakupljati na koži, što može uzrokovati začepljenje pora i mrlje, rekla je. Pokušajte povećati svoju rutinu čišćenja na tri puta dnevno ako primijetite da vam se koža dodatno masti.

Zašto biste ujutro trebali čistiti kožu lica?

Vaše jutarnje čišćenje lica pokrenut će ostatak rutine za njegu kože, ali trebalo bi biti blago i nježno. "Preporučujem čišćenje nježnom micelarnom tekućinom ujutro, pod uvjetom da ste odradili temeljitu rutinu čišćenja i njege kože večer prije", rekla je Yadav. 

"Koža može pokupiti neke bakterije dok spavate, pogotovo ako vam jastučnica nije dovoljno čista, ali micelarna voda bi trebala biti dovoljna da očisti lice od bilo kakve prljavštine, kao i viška masnoće koju je vaša koža možda proizvela dok ste spavali", rekla je.

Zašto biste lice trebali čistiti navečer?

Iako vaše jutarnje čišćenje može pomoći u stvaranju svježe, blistave baze za nanošenje ostalih proizvoda, vaša večernja rutina je neophodna za čišćenje dnevne prljavštine, ulja i nečistoća, čak i ako niste nanosili šminku taj dan.

"Večer je najvažnije doba dana za čišćenje kože, bez obzira jeste li se našminkale ili ne", rekla je Yadav. "Naravno, šminka može zagušiti kožu, ali isto tako može i krema za sunčanje (koju biste trebali svakodnevno nositi), kao i višak masnoće i zagađivača koji se mogu nakupiti na površini kože tijekom dana."

Znakovi da pretjerujete s čišćenjem lica

Ako osjećate suhoću na koži, možda ste pretjerali s čišćenjem lica. To ne mora nužno značiti da ste ga čistili prečesto, možda ste samo koristili preagresivno sredstvo.

Ali ako iznenada osjetite prekomjernu proizvodnju ulja, Yadav je rekla da i to može biti znak prekomjernog čišćenja lica, jer će vaša koža pokušati nadoknaditi gubitak.


Reci što misliš!