Lifestyle

Zdravlje

Ova navika pomaže vam kontrolirati razinu šečera u krvi

Ova navika pomaže vam kontrolirati razinu šečera u krvi
Shutterstock

Hrana koju jedete, doba dana u kojem jedete i količine koje unosite mogu utjecati na vaš šećer u krvi. Važno je pripaziti na njegove vrijednosti jer ako se povisi, može doći do hiperglikemije koja može povući za sobom niz ozbiljnih kroničnih stanja, poput bolesti srca, oštećenja bubrega i oštećenja živaca.

Iako genetika može jako utjecati na šećer u krvi, vaš izbor hrane također ima veliki utjecaj. Srećom, postoje mnoge navike koje mogu pomoći u održavanju šećera u krvi u granicama, ali najbolja prehrambena navika za snižavanje šećera u krvi je smanjenje unosa rafiniranog šećera iz hrane i pića. Znamo da jedenje manje slatkiša za neke može biti teška zadaća, ali vrijedi pokušati barem postepeno unositi male promjene koje će na kraju dovesti do velikog napretka i dobrobiti za cjelokupno zdravlje.ra

Govorimo o dodatnom šećeru, ali ne i o svim izvorima šeće

Važno je razlikovati vrste šećera koje se obično nalaze u hrani i piću. Dodani šećer, vrsta koja najgore djeluje na razinu šećera u krvi i pojavu brojnih zdravstvenih problema, upravo je jedan od glavnih sastojaka sokova, gotovih kofeinskih napitaka, slatkiša, peciva, žitarica i brojnih prerađenih namirnica. Ovaj oblik šećera nema nutritivnu vrijednost osim što nas trpa kalorijama.

Drugi oblici šećera, poput onog koji se prirodno nalazi u voću, ne izazivaju isti učinak na šećer u krvi kao dodani šećer i dolaze zajedno s mnogim vitaminima i mineralima u hrani u kojoj se nalazi. Zbog toga unos voća općenito ne mora biti što pomnije praćen kada je u pitanju upravljanje šećerom u krvi.

Kako smanjiti unos dodanog šećera?

Može se činiti teškim zadatkom smanjiti unos šećera, ali ohrabrujte se mišlju da vas svako smanjenje potrošnje šećera može približiti cilju poboljšanja razine šećera u krvi. Važno je da unesete promjene koje su održive. Osim što jedete manje količine dodanog šećera svaki dan, postoje i druge prehrambene navike koje mogu učiniti razliku. Isprobajte neke od ovih savjeta:

Vježbajte nekoliko puta tjedno kako biste poboljšali otpornost na inzulin i povećali potrošnju pohranjenih ugljikohidrata.
Jedite više vlaknaste hrane koja će usporiti oslobađanje šećera u krvotok i povećati osjećaj sitosti.
Uparite proteine i masti zajedno s izvorima ugljikohidrata kako biste poboljšali sitost i postigli ujednačenije razine šećera u krvi. Na primjer, umjesto konzumiranja žitnih pahuljica s mlijekom, kombinirajte ih s grčkim jogurtom i orašastim plodovima.
Održavajte dobru kontrolu porcija što će rezultirati i jedenjem malih količina slatkiša i zadržavanje kontrole nad ukupnim unesenim dodanim šećerima.


Reci što misliš!