Lifestyle

toplinski val

Vruće je, ne ostavljajte psa u vozilu: Temperatura može postati fatalna u pola sata

Vruće je, ne ostavljajte psa u vozilu: Temperatura može postati fatalna u pola sata
Bojan Bogdanić

Stiglo je ljeto, a s njim i vrućine pa je posebnu brigu potrebno posvetiti i sigurnosti ljubimaca.

Kada je temperatura zraka 24 Celzijeva stupnja, ona u automobilu nakon samo 10 minuta može skočiti na 38 stupnjeva, a nakon 30 minuta na fatalnih 50 Celzijusa. Ako je temperatura zraka 30 Celzijusa, za 10 minuta u vozilu će biti 43 stupnja, odnosno 60 nakon 30 minuta. "Prevruće je! Ne ostavljajte psa u vozilu", apeliraju iz Azila Dumovec.

Osim toga, vrućine će užariti i asfalt. Kada je temperatura zraka 25 stupnjeva, asfalt će se zagrijati na 52, dok će pri temperaturi zraka od 35 Celzijusa, temperatura asfalta skočiti na čak 65 stupnjeva. 

"Provjerite toplinu asfalta prije nego što na njega pustite svojeg psa. Ako je asfalt prevruć za vaša stopala, prevruć je i za pseće šape", dodaju iz Dumovca.

Prije par dana Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izdao je upute kako prepoznati i spriječiti toplinski udar zbog sve više životinja koje pristižu u Sveučilišnu veterinarsku bolnicu, a pate od toplinskog udara. 

Simptomi toplinskog udara kod pasa su dahtanje, otežano i ubrzano disanje, pretjerana žeđ, zažarene sluznice i jezik, pojačano slinjenje, povraćanje i/ili proljev, letargija i gubitak ravnoteže. Psi u većoj opasnosti su brahicefalične pasmine poput mopsa te francuskog i engleskog buldoga, dugodlake pasmine (npr. lhaso apso) te seniori i štenci.

Kako spriječiti toplinski udar?

Izbjegavajte duge šetnje i šetnje po suncu i asfaltu.
Osigurajte ljubimcu dovoljno hladne i svježe vode.
Ograničite fizičku aktivnost ljubimca.
Ne ostavljajte ih u automobilima. Nikada. Čak ni s otvorenim prozorima. Ako je vani 29 stupnjeva, temperatura u automobilu može porasti na 40 stupnjeva za svega par minuta.
Dulje šetnje preporučljive su rano ujutro ili kasno navečer.


Reci što misliš!