Lifestyle

istraživanje

Čuvanje unuka bakama i djedovima produljuje život

Čuvanje unuka bakama i djedovima produljuje život
Shutterstock

Iza vas je naporan tjedan. Pod stresom ste i želite predah, ali ne da vam se zamarati roditelje pitanjem mogu li pričuvati unuke? Ne brinite se više jer postoji dobar razlog da ipak provjerite jesu li slobodni tijekom vikenda. Znanost je pokazala da bake i djedovi koji čuvaju svoje unuke u prosjeku žive pet godina dulje.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Evolution and Human Behaviour, bake i djedovi koji su čuvali djecu, ili na neki način skrbili o njima, imali su manji rizik od smrti tijekom 20-godišnjeg razdoblja u odnosu na vršnjake koji to nisu činili. Tako navode podaci koje je analizirala opsežna Berlinska studija o starenju, a koja je pratila zdravstvene kartone više od 500 ljudi u dobi od 70 godina i starijih.

"Kad starite, želite ostati fizički aktivni. Želite ostati društveno angažirani i biti kognitivno stimulirani. To je moguće uz djecu i sve te stvari omogućuju kvalitetno starenje", komentirao je dr. Ronan Factora iz Klinike Cleveland. 

Ovo nije prvi put da se pokazalo da postoji veza između čuvanja djece i dugovječnosti. Istraživači koji stoje iza studije objavljene 2016. godine u časopisu Evolution and Human Behavior došli su do sličnog zaključka nakon analize prethodnih podataka iz Berlinske studije starenja. Prema tom istraživanju, bake i djedovi koji su čuvali svoje unuke živjeli su u prosjeku pet godina dulje od onih koji nisu.

Zdravstvene prednosti čuvanja djece ne odnose se samo na bake i djedove. Odrasle osobe koje su pružale brigu djeci živjele su u prosjeku tri godine dulje, stoji u studiji The Evolution and Human Behavior.

To ipak ne znači da djecu trebate predati roditeljima na puno radno vrijeme. Iako umjerena skrb ima svoje prednosti, prijašnja istraživanja kažu da naporan angažman može uzrokovati fizički i psihički stres. Drugim riječima - sve je u postizanju ravnoteže.


Reci što misliš!