Lifestyle

Četiri razloga zbog kojih biste trebali češće jesti cherry rajčice

Četiri razloga zbog kojih biste trebali češće jesti cherry rajčice

Rajčica je prava ljetna namirnica, a puni tanjure sve do listopada. Naravno, može se konzumirati tijekom cijele godine, ali ipak najbolje prija tijekom vrućih mjeseci.

Rajčicu je vrlo jednostavno uvrstiti na svaki jelovnik. Možete je dodati sendvičima, jesti kao salatu, pripremiti od nje juhu ili šalšu. Mnogima je omiljena vrsta rajčice ona manja i simpatičnija - cherry rajčica. Ako još niste, vrijeme je da je počnete konzumirati. Za to postoje četiri odlična razloga, koje donosimo u nastavku.

1. Mogli biste popraviti izgled kože

Cherry rajčica sadrži puno vitamina C. U samo jednoj šalici cherry rajčica nalazi se čak 19 miligrama ovog važnog vitamina. Poznato je da vitamin C popravlja zdravlje kože, a štiti i od oštećenja uzrokovanih UV zrakama. 

2. Mogli biste regulirati krvni tlak

Osim vitaminom C, cherry rajčica obiluje i kalijem. U jednoj šalici cherry rajčica pronaći ćete više od 350 miligrama kalija, gotovo jednako koliko u banani srednje veličine. Iako kalij ima brojne prednosti za zdravlje, daleko najpoznatija je ta da može pomoći u snižavanju i reguliranju krvnog tlaka. 

3. Mogli biste smanjiti rizik od moždanog udara

Rajčica sadrži likopen, a njegove dobrobiti su ogromne. Neka istraživanja povezala su likopen s manjim rizikom od raka prostate, a u novije vrijeme se primjećuje da je povezan s manjim rizikom od moždanog udara kod muškaraca.

4. Vaše kosti bi mogle biti zdravije

No dobrobiti likopena uključuju i bolje zdravlje kostiju te smanjeni rizik od razvoja osteoporoze.


Reci što misliš!