Lifestyle

#isprobajte

Volite sok od bazge? Evo recept za domaći sirup

Volite sok od bazge? Evo recept za domaći sirup
Pixabay

Bazga je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za sljedeće mjesece. Najpopularnije varijante konzumacije cvijeta bazge su pohanje u smjesi za palačinke, sirup i čaj, a sirup se radi i od bobica kad dozriju. Mi smo zato izdvojili divan domaći recept bake Ankice s OPG-a Organski vrt

Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm te mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.

Sastojci za sirup od bazge

30 cvjetova bazge
3 l vode
4 dag limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera

Priprema sirupa od bazge

- Potopite cvjetove bazge u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
- Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
- Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.


Reci što misliš!