Lifestyle

zdravlje

McKenzie vježbe za išijas: Zašto su toliko hvaljene i kako se točno izvode?

McKenzie vježbe za išijas: Zašto su toliko hvaljene i kako se točno izvode?

Išijas označava bolove u donjem dijelu leđa koji se mogu širiti i na noge te izazivati niz drugih simptoma. Ovi bolovi se mogu riješiti raznim vježbama i terapijama.

McKenzie vježbe za išijas su samo jedan od načina kako se brzo osloboditi bolova.

Što su McKenzie vježbe?

McKenzie vježbe je osmislio fizioterapeut Robin Anthony McKenzie još 1950. godine, dok su popularnost stekle trideset godina kasnije. Ove vježbe su vremenom postale prihvaćene kao prva pomoć kod bolova u donjem dijelu leđa, odnosno kao pomoć kod išijasa. Istraživanja su pokazala kako je ova metoda učinkovita u olakšavanju išijasa, ali i kako pomaže kod bolova u vratnoj kralježnici.

McKenzie vježbe obuhvaćaju liječenje kroz korekciju držanja i ponavljanja pokreta. Prvo je potrebno identificirati bol u kralježnici i fizioterapeut mora odrediti kojoj podgrupi ona pripada. Podgrupe uključuju: posturalni sindrom, sindrom disfunkcije, sindrom raspada ili neki drugi problem, a za svaku podgrupu postoji poseban plan tretiranja. Posturalni sindrom je nastao bilo kojim položajem koji dugo traje, a koji može utjecati na zglobove, mišiće ili tetive. Sindrom disfunkcije lumbalnog dijela kralježnice nastaje zbog oštećenja tkiva, te sindrom raspada koji nastaje pomicanjem diskova. Pacijent od fizioterapeuta dobiva individualni plan vježbanja s obzirom na njegovo stanje te vježbe mora ponavljati najmanje dva puta, a najviše deset puta dnevno.

Koji je cilj McKenzie vježbi za išijas?

Glavna ideja ovih vježbi je centralizacija, odnosno pomicanje bolova s ruku ili nogu na kralježnicu, a sama centralizacija boli omogućuje i liječenje izvora boli, a ne samo tretiranje simptoma. Dakle, ako pacijent osjeti kako bol prelazi s ekstremiteta na leđa pri izvođenju pokreta, ovo je znak da vježbe djeluju. Kod ovih tretmana nije potrebno koristiti nikakve obloge, lijekove ili injekcije.

Iako se prvo radi pregled kod fizioterapeuta, koji će odrediti personalizirane vježbe s obzirom na stanje pacijenta, cilj je da osoba može sama izvoditi vježbe po uputama i pomoći si kod bolova te se brzo vratiti svakodnevnim aktivnostima. Ipak, osobe koje su operirale kralježnicu ili imaju neki drugi ozbiljan problem s kralježnicom bi se prije izvođenja ovih vježbi trebale posavjetovati sa stručnjakom.

Kako izvoditi McKenzie vježbe?

Postoji nekoliko različitih vježbi koje su najčešće kod McKenzijeve metode, a tu spadaju vježbe istezanja, fleksije i produženja. Važno je sve pokrete izvoditi polagano, bez trzaja te paziti pojačava li se bol kod pokreta i pojavljuju li se trnci u nogama, pri čemu je potrebno odmah prekinuti s vježbanjem. Donosimo nekoliko općenitih vježbi koje se koriste kod McKenzie metode:

1. Ležanje

Prvi korak je ležanje na trbuhu nekoliko minuta te potpuna opuštenost. Kod ovog položaja se može dodati jastuk ispod zdjelice.

2. Podizanje na laktovima

Iz prvotnog položaja je potrebno podići gornji dio tijela i osloniti se na laktove koji se nalaze točno ispod ramena. U ovom položaju je potrebno stisnuti trbušne mišiće i napraviti nekoliko udaha i izdaha. Vratite se u početni položaj i vježbu ponovite 10 puta. Ako se bol u leđima, stražnjici ili bedrima pogoršala prestanite s ovom vježbom.

3. Kobra poza

Iduća poza se često izvodi kod prakticiranja joge. Početni položaj je ležanje na trbuhu sa savijenim laktovima, tako da su dlanovi postavljeni na prostirku. Pomoću ruku se potom podižu gornji dio tijela, leđa i ramena, a laktovi su ispruženi. Zadržite u ovom položaju nekoliko sekundi te se polagano vratite u početni položaj i ponovite vježbu 10 puta. Važno je pratiti dolazi li do centralizacije boli. Ako se bol pojača, prestanite s ovom vježbom.

4. Koljena na prsa

Lezite na leđa i savijte koljena u razinu kukova. Polagano koljena približavajte prsima te ih primite s obje ruke i lagano dodatno pritisnite, a trtica ostaje na podu. Zadržite ovaj položaj nekoliko sekundi te vratite u početni položaj, a vježbu ponovite 10 puta.

5. Lumbalna ekstenzija

Dok je prijašnja vježba bila vježba fleksije, ova vježba se izvodi na suprotan način, odnosno spada u vježbu produženja. Može se raditi nakon duljeg sjedenja ili naginjanja prema naprijed. Stanite tako da su vam noge u ravnini ramena, a ruke položite na donji dio leđa. Polagano naginjite kralježnicu prema nazad dokle god je ugodno, a koljena su ravna. Zadržite taj položaj nekoliko sekundi, a potom se polagano uspravite. Ponovite vježbu 10 puta.

6. Savijanje prema naprijed

Stanite tako da su noge u razini ramena. Tijelo nagnite prema naprijed do razine kukova, a koljena su ispružena. Sada probajte rukama dotaknuti pod i zadržati nekoliko sekundi te se polagano vratite u početni položaj, a vježbu ponovite osam puta.

McKenzie vježbe za išijas su napravljene s ciljem da se pacijent, uz početnu stručnu pomoć, sam može riješiti bolova u donjem dijelu leđa određenim vježbama koje je potrebno izvoditi redovito. Sama ideja vježbi je da se bol koja postoji u nogama preseli na kralježnicu, a potom se tretiraju bolovi u kralježnici. Vježbe su vrlo jednostavne te se mogu brzo vidjeti rezultati. Prije izvođenja ovih vježbi najbolje je posavjetovati se s fizioterapeutom.


Reci što misliš!