Lifestyle

#savjeti

Kako ozbiljno popraviti cirkulaciju?

Kako ozbiljno popraviti cirkulaciju?
Pixabay

Dobra cirkulacija je vrlo važna jer omogućava bolji prijenos kisika i hranjivih tvari do tkiva vašeg tijela, uklanja ugljični dioksid i otpadne proizvode iz tkiva

Tek toliko da znate - ponekad krv ne teče pravilno kroz tijelo, do toga može doći zbog faktora kao što su pušenje, visok krvni tlak, dijabetes i još mnogo toga.

Međutim, postoje načini da se pospješi cirkulacija krvi. Neki od njih uključuju istezanje, upravljanje stresom, vježbanje i konzumiranja određene hrane i  pića, piše Eat This, Not That.

Cikla - uobičajena u mnogim "energetskim" napicima, cikla je poznata po svojim energetskim svojstvima, kaže dijetetičarka Sydney Greene. Povećana energetska svojstva iz cikle sadrže prirodne nitrate, prirodne kemikalije koje se nalaze u zemljištu, zraku i vodi i koriste se kao aditiv za hranu za zaustavljanje rasta bakterija i za poboljšanje okusa i boje hrane. Ovi nitrati pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi kada se u tijelu pretvore u dušikov oksid, što pomaže da se krvne žile prošire.

Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti - Goodson također navodi da prema dijeti "DASH" kalcij može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju cirkulacije. "Konzumiranje tri porcije mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti dnevno može vam pomoći da osigurate kalcij koji vam je potreban", kaže Goodson i dodaje da se pod porcijom podrazumijeva jedna šalica nemasnog mlijeka ili jogurta ili oko 40 grama nemasnog sira".

Orasi - "Bogati omega-3 masnim kiselinama, pokazalo se da orasi pomažu u smanjenju krvnog tlaka što može pomoći protoku krvi", kaže Greene. Ona kaže i da su orasi dobar izvor vitamina E, koji funkcionira kao antioksidans i može pomoći u endotelnoj funkciji - oslobađajući supstance koje kontroliraju vaskularnu relaksaciju i kontrakciju, kao i enzime koji kontroliraju zgrušavanje krvi, imunološku funkciju i adheziju trombocita.

Povrće sa začinima - dijetetičarka Amy Goodson predlaže onima koji žele pospješiti cirkulaciju da se usredotoče na dijetu "DASH", jer je dizajnirana da snizi krvni tlak i poboljša cirkulaciju. Ona objašnjava da ova dijeta preporučuje konzumiranje četiri do pet porcija povrća dnevno. "Povrće je bogato hranjivim tvarima i nema natrija, što je uobičajeni faktor visokog krvnog tlaka i samim tim nezdrave cirkulacije krvi", dodaje Goodson. Ako želite poboljšati okus, koristite bilje i začine umjesto soli.

Voće bogato kalijem - "Jedna od preporuka dijete "DASH" je da jedete hranu bogatu kalijem", kaže Goodson. Voće kao što su datulje, banane, bobičasto voće i avokado sadrže veliku količinu kalija.


Reci što misliš!