Lifestyle

dobar tek!

Recept za ukusnu salatu zbog koje ćete zavoljeti bulgur

Recept za ukusnu salatu zbog koje ćete zavoljeti bulgur
foodnetwork.com

Iza egzotičnog imena bulgur krije se ništa drugo nego kuhana, pa sušena i potom lomljena durum pšenica, omiljena namirnica bliskoistočnih zemalja, koja postaje sve poznatija i na našim prostorima

Bulgur se može pripremati na razne načine, a budući da se jako kratko kuha, svestrana je namirnica i odlična da složite nešto na brzinu.

Nešto poput ove salate koja u sebi ima i fine tunjevine, i svježih krastavaca, i sitno sjeckanog luka, i rajčice, sve preliveno finom emulzijom od limunova soka i maslinova ulja.

Ovakva je salata nutritivno bogata i zasitna, stoga je idealna da ju ponesete na posao ili na piknik. Što se tiče sastojaka, improvizacija je dobrodošla, pa tako možete dodati sve ono što vama najviše odgovara ili što u tom trenutku imate u hladnjaku. Pustite mašti na volju i pripremite si već sutra ovo brzo jednostavno jelo!

Salata od tune i bulgura - Sastojci: 

250 g bulgura
750 ml vode
200 g konzervirane tune u maslinovom ulju
1 svježi krastavac
7-8 cherry rajčica
½ glavice ljubičastog luka ili 2-3 komada mladog luka
4-5 žlica kuhanog slanutka
par grančica svježeg peršina

Za preljev:

5 žlica maslinova ulja
3 žlice limunova soka
prstohvat soli

Salata od tune i bulgura - Priprema:  

1. Bulgur prelijte vodom, kapnite malo maslinova ulja i stavite kuhati prema naputku na pakiranju (obično je omjer bulgura i vode 1:3). Bulgur će nabubriti i upiti svu tekućinu, tako da ćete ga moći lagano izmiješati vilicom. Ohladite.

2. Krastavac ogulite i narežite na sitnije kockice, cherry rajčice narežite na četvrtine ili na sitnije, luk narežite nasitno (ako koristite mladi luk, narežite ga na kolutiće). Tunu ocijedite od ulja.

3. U zdjelu stavite kuhani bulgur, dodajte prvo tunu pa izmiješajte vilicom, potom dodajte slanutak i svježe povrće te još jednom sve lagano izmiješajte.

4. Napravite preljev: u manju teglicu stavite maslinovo ulje, sok od limuna i sol, zatvorite i sve dobro protresite.

5. Preljevom prelijte bulgur i povrće, dodajte sitno sjeckani peršin i još jednom sve dobro izmiješajte.

6. Poslužite uz tostirani kruh.

Reci što misliš!