Lifestyle

savjeti

Izbjegavajte ih: Greške koje vam uništavaju i perilicu i odjeću

Izbjegavajte ih: Greške koje vam uništavaju i perilicu i odjeću
Ilustracija

Iako se pranje odjeće čini prilično jednostavnim, mnogi rade greške koje mogu uništiti i perilicu za rublje, ali i odjeću.

Ovo su najčešće greške koji mnogi rade prilikom pranja rublja.

Korištenje kapsula za male količine odjeće

Kapsule za pranje su izuzetno prakttične i kad je u pitanju pohrana i pranje, a sastoje se od savršeno odmjerene doze deterdženta.

Jedna kapsula je predviđena za srednje opterećenje perilice rublja. To znači da kad stavimo kapsulu, a peremo malu količinu odjeće, stvaramo dodatni učinak kemijskih deterdženata i na odjeću i na perilicu rublja. Tako se može stvoriti višak sedimenta unutar perilice te oštetiti pumpe i motor.

Ne prozračujete perilicu

Kada odmah nakon vađenja odjeće zatvorimo vrata perilice, ostavljamo je u stanju povećane vlage. To je savršeno okruženje za rast plijesni i bakterija. Stoga je bolje ostaviti vrata perilice otvorena 15-20 minuta.

Umjesto tekućeg, koristite deterdžent u prahu

Pprašak za pranje savršen je za uklanjanje tvrdih mrlja, pa je njegova upotreba u nekim slučajevima sasvim razumna. Međutim, u drugim slučajevima bolje je koristiti tekući deterdžent.

Naime, tekući deterdžent bolji je za preliminarnu obradu mrlja, a uz to ostavlja i manje tragova na odjeći. Također, tekući deterdžent je sigurniji za perilicu zbog bolje topivosti u odnosu na prašak koji može začepiti sustav.

Stavljate deterdžent izravno na odjeću

Dodavanje deterdženta izravno na odjeću je loša ideja. Naime, perilica je dizajnirana tako da u pravom trenutku ispusti deterdžent na odjeću. Uz to, ako dodate deterdžent izravno na odjeću, postoji mogućnost da ostane na odjeći i da se stvore mrlje.

Pretjerano korištenje omekšivača

Omekšivač ne doprinosi čišćoj odjeći, on samo omekšava rublje. Ako prekomjerno koristite omekšivač odjeća će vam biti puna petrokemikalija. Omekšivači također mogu doprinijeti rastu plijesni i začepiti perilicu rublja i cijevi.

S druge strane, pripazite i da ne koristite premalo deterdženta jer se u tom slučaju odjeća neće oprati kako treba, piše Brightside.


Reci što misliš!