Lifestyle

kužina

Ne igrajte se! Pet namirnica koje nikada ne biste smjeli podgrijavati

Ne igrajte se! Pet namirnica koje nikada ne biste smjeli podgrijavati
RTL

U brzom vremenu u kojem živimo, a u kojem nam često nedostaje vremena za pripremanje svježih, kuhanih obroka kod kuće

Evo kojih pet namirnica ne biste smjeli podgrijavati, sudeći prema institucijama Food Standards Agency i European Food Information Council. (izvor: Net.hr)

Piletina

Kod piletine i druge peradi, baš kao i jaja, česta je kontaminacija salmonelom, što može predstavljati poseban problem ako jelo od piletine podgrijavate u mikrovalnoj pećnici, čiji valovi ne prodiru u sve dijelove hrane kao kad je zagrijavate na štednjaku. Iz tog je razloga, posebno kad je piletina u pitanju, potrebno okretati je više puta kako bi se zagrijala sa svih strana i kako bi valovi došli do sredine mesa. Podgrijavanje piletine se ne preporučuje i iz razloga što ona, za razliku od crvenog mesa, ima veću gustoću proteina, čije se molekule tijekom podgrijavanja drukčije razbijaju, što može dovesti do želučanih problema.

Riža

Najvažnija stvar u vezi pripremljene, kuhane riže je kako se skladišti nakon pripreme. Ako se nakon kuhanja riža drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu proizvesti otrov koji može dovesti do povraćanja i dijareje. Podgrijavanje riže neće eliminirati ove otrove.

9. Razlika između hranjivih vrijednosti smeđe i bijele riže je minimalna.

Krumpir

Slično kao s rižom, problem s krumpirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ako se krumpir drži na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku, stvaraju se idealni uvjeti za razvoj bakterije clostridium botulinum (koja uzrokuje botulizam), osobito ako je krumpir zamotan u foliju, te nema doticaja s kisikom. Podgrijavanje krumpira neće uvijek elimirati ovu bakteriju.

Špinat i drugo lisnato povrće

Špinat i drugo lisnato povrće, ovisno gdje se uzgaja, sadrži dosta nitrata, koji su sami po sebi bezazleni, no mogu biti pretvoreni u nitrite, a potom u nitrozamine za koje se zna da su kancerogeni. Mogu utjecati na sposobnost krvotoka da prenosi kisik do organa, a kod male djece mogu dovesti do stanja poznatog kao ‘sindrom plave bebe’, koji nastaje uslijed respiratornog distresa.

Gljive

Gljive sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu razbiti. Ako se ne skladište dobro, gljive vrlo brzo mogu propasti i dovesti do želučanih problema nakon podgrijavanja. Preporučuje se da u hladnjaku ne stoje dulje od 24 sata, a potrebno ih je podgrijati na temperaturi iznad 70 stupnjeva Celzijevih.


Reci što misliš!