jeste li znali?
Medvjeđi luk: Samonikla biljka koja čisti krvne žile i jako je fina u juhi i umacima
Medvjeđi luk (lat. Allium ursinum) je samonikla jestiva zeljasta biljka koja u proljeće raste u brdima i na planinama, a posebice na sjenovitim mjestima listopadnih šuma. Ime je dobila jer predstavlja jedan od prvih obroka medvjedima nakon što se probude iz zimskog sna
Medvjeđi luk (lat. Allium ursinum) u Hrvatskoj se
naziva još i srijemuš ili divlji luk, pa ne čudi što ga
karakterizira snažna aroma crvenog luka koja dolazi do izražaja
kada se listovi protrljaju među prstima. Cijela biljka je
jestiva – od mladih tamnozelenih listova preko stabljike i
lukovice (ujesen).
Koristi za pripremu ukusnog pesta koji možete poslužiti kao namaz
za kruh, dodatak rižotima ili kao umak za tjesteninu. Od njega se
mogu pripremiti i fine palačinke, različite pite sa sirom, a
možete ga i svježeg dodati kao začin u salate.
U narodnoj medicini medvjeđi luk je već stotinama godina poznat
kao čistač krvnih žila. Riječ je biljci bogatoj vitaminima i
mineralima – posebice vitaminom A i C, kalijem, kalcijem,
sumporom i fosforom – i drugim ljekovitim mikroelementima
koje čine čuda za zdravlje pojedinca.
Ljekovita svojstva medvjeđeg luka:
ima antibakterijsko i fungicidno djelovanje
snižava visoki krvni tlak
snižava razine lošeg kolesterola
sprečava bolesti srca i krvnih žila
snaži imunitet
pomaže kod normalizacije metabolizma
potiče probavu
povećava apetit
potiče izlučivanje toksina iz tijela
oporavlja jetru
smanjuje umor
BUDITE OPREZNI KOD BRANJA MEDVJEĐEG LUKA
Ako niste vješti u prepoznavanju samoniklog bilja, medvjeđi
luk mogli biste zamijeniti za mrazovac ili otrovnu đurđicu što
može imati pogubne posljedice na zdravlje čovjeka.
Dobro je znati da jedino medvjeđi luk ima prepoznatljivi miris
luka od nabrojanih biljaka. Ako ipak niste sigurni, branje
prepustite iskusnima, a medvjeđi luk nabavite od pouzdanih
prodavača na lokalnoj tržnici.
NEMOJTE KONZUMIRATI MEDVJEĐI LUK AKO...
Konzumacija medvjeđeg luka ne preporučuje se trudnicama, osobama koje boluju od gastritisa i upala probavnog sustava, upale žući i žutice. Ne preporučuje se niti osobama koje pate od niskog tlaka. Konzultirajte se sa svojim liječnikom smijete li jesti medvjeđi luk i postoje li za vas kakve opasnosti ovisno o vašem zdravstvenom stanju.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!