dobar tek!
Zdrave blagdanske slastice: Isprobajte ova 3 ukusna bio&bio recepta
Uživanje u domaćim kolačima, pincama ili savijačama bit će još ukusnije ako su napravljene od organskih i cjelovitih sastojaka, a neizostavni deserti zaslađeni zdravim sladilima.
I ovih blagdana uživajte u druženjima uz bio&bio deserte koji mame izgledom i okusom. Zaslađeni su melasom, javorovim sirupom, rižinim i ječmenim sladom, šećerom šećerne trske ili šećerom kokosovog cvijeta, koji su izvrsna zamjena rafiniranim zaslađivačima, a istovremeno pružaju bogatstvo okusa i uživanje u svakom zalogaju. Dobar tek!
Isprobajte ovu ukusnu čokoladno-hrskavu poslasticu Jadranke Boban Pejić
Sastojci:
- 100 g quinoa poppies
- 50 g badema
- 50 ml rižinog ili ječmenog slada
- 30 g tamne čokolade 80%
- 50 g (2 pune jušne žlice) namaza od badema
- naribana korica jedne naranče
Priprema:
Tostiraj bademe i usitni ih ili nareži na manje komadiće. Nareži čokoladu razlomi, dodaj joj rižin slad i namaz od badema pa sve zajedno rastopi na pari. U zdjelu pomiješaj quinoa poppies i bademe. Dodaj naribanu koricu naranče pa rastopljenu čokoladnu smjesu prelij preko. Žlicom sve dobro promiješaj.
Smjesu nanesi na vlažan lim za pečenje (dimenzija 30x20 cm) i vlažnim rukama poravnaj. Stavi u hladnjak preko noći da se ohladi i stisne. Reži na kvadrate ili trokutiće.
Foto: Iva Savić
Isprobaj recept za mekane i aromatične kekse od bademovog i pirovog brašna sa svježim đumbirom koje je za nas pripremila bio&bio ambasadorica Iva Savić, @culinarypostcards.
Sastojci:
- 130 g pirovog integralnog brašna
- 70 g bademovog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 40 g ekstra djevičanskog kokosovog ulja u čvrstom stanju
- 3 žlice aquafabe (vode od slanutka) ili biljnog napitka
- 70 g šećera šećerne trske
- 40 g melase
- 1 žlica svježe ribanog korijena đumbira
Priprema:
U većoj posudi pomiješaj brašna, prašak za pecivo i sol. U drugu posudu stavi kokosovo ulje, aquafabu ili biljni napitak, šećer i melasu pa dobro pomiješaj sastojke dok dobiješ gustu smjesu. Na kraju dodaj svježe ribani đumbir. Vlažne sastojke potom dodaj u posudu sa suhim sastojcima. Rukama dobro promiješaj pa odvoji kuglice težine 40-43 g i oblikuj kekse. Slaži ih na lim prekriven papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno razmaka jer će keksi narasti tijekom pečenja.
Kekse peci 12 minuta na 170 stupnjeva. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohlade na limu za pečenje prije posluživanja budući da će dok su topli biti mekani na dodir. Istaknuti sastojci su dovoljni za 10 keksa.
Foto: Maja Brekalo
Recept za ukusni tart od heljde, kokosa i badema s čokoladnom ganache kremom od batata i kakao maslaca prema receptu food blogerice Maje Brekalo.
Sastojci:
- Podloga:
- 1 šalica (170 g) sirove heljde
- 1/2 šalice (50 g) zobenih pahuljica
- 1/2 šalice (40 g) naribanog kokosa
- 1/2 šalice (35g) listića blanširanog badema
- 3 žlice (45 ml) javorovog sirupa
- 1/4 šalice (35 g) kakao maslaca (ili 2 žlice rastopljenog kakao maslaca i 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja)
- prstohvat soli
- 1/2 žličice praha bourbon vanilije
- Ganache:
- 2 šalice batata narezanog na kockice i skuhanog na pari /300 g
- 1 šalica (240 ml) bademovog ili zobenog napitka
- 1/4 šalice kakao maslaca (35 g), izmjeri pa rastopi
- 1/2 šalice (120 ml) javorovog sirupa
- 1 žlica (10 g) šećera kokosovog cvijeta
- prstohvat soli
- 2 žličice (10 ml) soka od limuna
- 1/2 šalice (50 g) nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 žlice namaza od badema ili od indijskih oraščića
Priprema:
Prvo kreni s pripremom tart podloge. Na pari rastopi kakao maslac, a u sjeckalicu stavi heljdu, kokos i zobene pahuljice. Kratko blendaj dok se dijelom usitne. Dodaj badem, sol, vaniliju i nastavi blendati. Kad je sve dobro usitnjeno, dodaj sirup, rastopljeni kakao maslac i kratko blendaj dok dobiješ mrvičastu vlažnu smjesu.
Obloži kalup za kruh veličine 13 x 26 cm masnim papirom, tako da s dvije strane papir viri izvan kalupa kako bi se tart lakše izvadio kad bude gotov. Ako koristiš silikonski kalup, ne trebaš papir. Smjesu prebaci u kalup i oblikuj "školjku" tarta s rubovima visine 4-5 cm. Stavi u pećnicu i peci 15-18 minuta na 175 stupnjeva s ventilator opcijom.
Podlogu peci dok dobije zlatnu boju i bogat miris. Izvadi iz pećnice i pusti da se dobro ohladi dok pripremiš ganache. Batat kuhaj na pari otprilike 15 minuta, a kakao maslac rastopi. Stavi u blender sve sastojke osim bademovog namaza i blendaj dok dobiješ glatku kremu. Dodaj i namaz pa nastavi blendati. Izlij ganache u ohlađenu podlogu tarta i stavi u hladnjak barem 2 sata prije konzumacije.
Izdvojeno
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
-
Cigarete, elektroničke cigarete i drugi duhanski proizvodi štete zdravlju ljudi diljem svijeta, a premda Europska unija želi do 2040. stvoriti prvu generaciju bez duhana, unutar bloka postoje razlike kada je riječ o regulaciji duhanskih proizvoda, piše European Newsroom (ENR).
-
Humanitarna akcija prikupljanja pomoći za korisnike Pučke kuhinje sv. Vinko Paulski u Zadru te za obitelji u Otočcu.
-
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana, 13.12. u vremenu od 08 h pa do 17 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru, predio Diklo u slijedećim ulicama :
Reci što misliš!