Lifestyle

Kužina

Gröstl - zasitno austrijsko jelo koje vole ljubitelji krumpira

Gröstl - zasitno austrijsko jelo koje vole ljubitelji krumpira

Ovo je jedno od omiljenih jela s austrijskih skijališta. Zasitno je, jednostavno za pripremu i fino.

Bazira se na tri osnovna sastojka: krumpiru, luku i slanini, a začini poput mljevene paprike i kima daju mu dodatni okus. Za najbolju teksturu preporučamo koristiti voštani krumpir.

Priprema

10min Kuhanje 1h

Sastojci

1 žlica + 1½ žličicebiljnog ili suncokretovog ulja 400 gdimljene slanine ili kuhane šunke 1crveni luk 500 gkuhanog krumpira 1 žlicaslatke mljevene paprike prstohvat mljevenog čilija 1šaka peršina 1 žličicasjemenki kima

Priprema

1 Krumpir unaprijed pripremite Krumpir ogulite i skuhajte. Ohladite ga i narežite na komadiće.

2 Narežite luk, slaninu i peršin Luk narežite na komadiće. Dimljenu slaninu narežite na kockice. Svježi peršin sitno nasjeckajte.

3 Dinstajte slaninu i luk U velikoj tavi zagrijte ulje. Ubacite slaninu i luk pa dinstajte uz miješanje dok slanina ne dobije zlatnu boju.

Izvadite luk i slaninu iz tave.

4 Pržite krumpir U tavu ubacite krumpir. Pržite oko 10 minuta dok krumpir ne dobije zlatnu boju sa svih strana.

5 Začinite

Pospite sjemenkama kima, začinite paprikom i čilijem pa dinstajte još minutu uz miješanje. U tavu vratite luk i slaninu. Probajte okus pa po potrebi dodajte još začina. Na kraju dodajte peršin.

6 Poslužite na tradicionalni način, uz jaje na oko


Reci što misliš!