#isprobajte
Savršena za prvi dan proljeća! Recept za finu tjesteninu s povrćem i sirom
Pasta primavera ili proljetna tjestenina savršeno je jelo za ovaj dio godine. Riječ je o mirisnoj, ukusnoj i laganoj kombinaciji kuhane tjestenine sa sezonskim povrćem i umakom od maslinova ulja, limuna, češnjaka, vrhnja i parmezana s dodatkom svježih listića bosiljka
Originalni recept potječe iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća
iz njujorškog restorana Le Cirque, ali danas se služi
diljem svijeta te ima brojne varijacije na temu ovisno o tome
gdje se nalazite i s kojim povrćem raspolažete.
U pastu primavera obično idu klasične proljetne
namirnice poput šparoga, mladog graška i mladog luka, no nećete
pogriješiti ako stavite svoje omiljeno povrće bez
obzira na to je li svježe kupljeno na tržnici ili je smrznuto u
ledenici – poput brokule, cvjetače ili mahuna.
Poslužiti se možete i bilo kojom vrstom tjestenine s ili bez
glutena – od makarona preko pennea do fusilla i špageta.
Sastojci za pastu primavera:
300 g sušene tjestenine
250 ml pilećeg temeljca
250 g šparoga
150 g cherry rajčica
125 g graška
125 ml vrhnja za kuhanje
45 g naribanog parmezana
2-3 češnja češnjaka
2 žlice maslaca
1 paprika
1 tikvica
1 limun
sol i papar po želji
naribani parmezan po želji
svježi bosiljak za posluživanje
maslinovo ulje
Priprema paste primavera:
- Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi prema uputama na
pakiranju.
- U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu prepirjajte
nasjeckanu papriku i šparoge oko tri do četiri minute. Kada
povrće omekša dodajte narezane tikvice i
pirjajte sve zajedno još oko dvije minute. Posolite i
popaprite i uklonite povrće s tave.
- U istoj tavi rastopite maslac te na njemu prepirjajte češnjak
oko jedne minute. Podlijte pilećim temeljcem i kuhajte oko
pet minuta dok se tekućina ne zgusne. U umak dodajte i
koricu jednog organskog limuna.
- Potom dodajte vrhnje za kuhanje, dvije žlice limunova soka i
grašak. Sve dobro promiješajte i kuhajte još oko dvije
minute.
- Umak prelijte preko kuhane tjestenine i pirjanog povrća, te
nasjeckanih cherry rajčica. - Sve zajedno začinite sa svježe
naribanim parmezanom. Poslužite toplo sa svježim listićima
bosiljka.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!