Samo 3 sastojka
Recept za škotske prhke kekse koji se režu poput torte
Neki povijesni zapisi potvrđuju da se prhki keksi u Škotskoj pripremaju od 16. stoljeća
Prhki keksi (eng. shortbread) omiljena su poslastica diljem svijeta jer se radi od vrlo jednostavnom, a ukusnom desertu. Neki povijesni zapisi potvrđuju da se prhki keksi u Škotskoj pripremaju od 16. stoljeća.
S obzirom da sadrže visok postotak maslaca koji se smatrao iznimno skupom namirnicom, ovi su se keksi nekoć jeli samo u posebnim prilikama. Danas su rado viđeni prizor tijekom cijele godine, a posebno kada se poslužuju uz kavu ili čaj.
Tradicionalno škotski prhki keksi se peku u okruglom ili pravokutnom limu za pečenje te režu na manje komade nakon termičke obrade.
Sastojci za škotske prhke kekse: 330 g brašna 220 g maslaca 100 g šećera
Priprema škotskih prhkih keksa:
Pomiješajte brašno i šećer u zdjeli. Maslac narežite na manje komade te ga umiješajte u brašno i šećer. Miješajte sastojke dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati u kuglu. Kuglu tijesta podijelite na dva jednaka dijela. Ravnomjerno utisnite svaki dio tijesta u dva zasebna plitka okrugla lima za pečenje koje ste prethodno namastili. Površinu tijesta ispikajte vilicom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva oko 30 do 40 minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja i dobiju lijepu zlatnu boju. Pustite da se keks ohladi do kraja, pa ga narežite na trokute. Posipajte sa šećerom po želji.
Punkufer.hr
Izdvojeno
-
Na blagdan svete Lucije učenici Osnovne škole Voštarnica, u pratnji ravnateljice Irene Dukić i učiteljica edukacijskih rehabilitatorica, posjetili su zadarsku gradsku upravu.
-
Dođite u Glazbenu zbirku Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak 16. prosinca na Božićni kviz!
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom u ponedjeljak, 16. prosinca zbog radova prema sljedećem rasporedu
-
Veliku nagradu 59. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma, koji je pod nazivom "Dijalozi/Monolozi" otvoren u nedjelju u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, osvojio je projekt "Rekonstrukcija Vitića: palimpsest tumačenja izvornosti" skupine autora.
Reci što misliš!