Lifestyle

Samo 3 sastojka

Recept za škotske prhke kekse koji se režu poput torte

Recept za škotske prhke kekse koji se režu poput torte

Neki povijesni zapisi potvrđuju da se prhki keksi u Škotskoj pripremaju od 16. stoljeća

Prhki keksi (eng. shortbread) omiljena su poslastica diljem svijeta jer se radi od vrlo jednostavnom, a ukusnom desertu. Neki povijesni zapisi potvrđuju da se prhki keksi u Škotskoj pripremaju od 16. stoljeća.

S obzirom da sadrže visok postotak maslaca koji se smatrao iznimno skupom namirnicom, ovi su se keksi nekoć jeli samo u posebnim prilikama. Danas su rado viđeni prizor tijekom cijele godine, a posebno kada se poslužuju uz kavu ili čaj.

Tradicionalno škotski prhki keksi se peku u okruglom ili pravokutnom limu za pečenje te režu na manje komade nakon termičke obrade.

Sastojci za škotske prhke kekse: 330 g brašna 220 g maslaca 100 g šećera

Priprema škotskih prhkih keksa:

Pomiješajte brašno i šećer u zdjeli. Maslac narežite na manje komade te ga umiješajte u brašno i šećer. Miješajte sastojke dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati u kuglu. Kuglu tijesta podijelite na dva jednaka dijela. Ravnomjerno utisnite svaki dio tijesta u dva zasebna plitka okrugla lima za pečenje koje ste prethodno namastili. Površinu tijesta ispikajte vilicom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva oko 30 do 40 minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja i dobiju lijepu zlatnu boju. Pustite da se keks ohladi do kraja, pa ga narežite na trokute. Posipajte sa šećerom po želji.

Punkufer.hr


Reci što misliš!