savjeti
Trik za savršeno kuhana jaja koja se gule bez muke
Ako su vam cilj napraviti savršeno kuhana jaja koja savršeno izađu iz ljuske svaki put, imamo loše vijesti: Nijedna tehnika na svijetu ne može obećati tu razinu savršenstva.
No, podaci iz znanstvenih istraživanja provedenih s više od 700 kuhanih jaja kažu će da ova tehnika za kuhanje jaje (praktički jaja kuhana na pari jer se kuhaju u samo 2,5 centimetara vode) povećati šanse za to. Svježim jajima će trebati nešto duže da se ogule, ali bi se trebala oguliti jednako dobro kao i starija jaja.
Priprema
Pronađite lonac s poklopcem koji je dovoljno velik da vam jaja stanu na dno u jednom sloju. Dodajte 2,5 cm vode, poklopite i zakuhajte.
Lagano spustite jaja u lonac pomoću rešetke ili košarice za kuhanje na pari (u redu je ako su jaja djelomično uronjena na dno lonca ili podignuta na rešetki za kuhanje na pari ili uopće nisu potopljena). Pokrijte posudu i kuhajte jaja, podešavajući vatru tako da održi snažno vrenje, 6 minuta za tekući žumanjak i čvrsti bjelanjak, 8,5 minuta za mekani žumanjak, ili 11 minuta za žumanjak koji je čvrst do kraja.
Ocijedite jaja, zatim ih ogulite i jedite odmah ili ih premjestite na tanjur i ostavite da se sama ohlade prije nego što ih spremite u hladnjak (možete ih držati do tjedan dana ako su u ljusci). Nemojte ih šokirati s ledenom kupkom nakon kuhanja, zbog toga ih je teže oguliti, piše 24 sata.
Savjet
Na običnom kućnom štednjaku možete skuhati onoliko jaja koliko stane u jedan sloj u vaš lonac, do desetak. Košara za kuhanje na pari nije potrebna, ali vam može pomoći da nježno podignete i spustite jaja, što će spriječiti slučajno pucanje.
Ako imate problema s pucanjem jaja tijekom kuhanja, pomoću igle probušite malu rupu kroz ljusku na debljem kraju jaja (ovo također može pomoći u smanjenju rupice koja se stvara na kuhanom bjelanjku zbog unutarnjeg zračnog džepa).
Jaja u ovom receptu treba kuhati izravno iz hladnjaka. Smanjite vrijeme kuhanja za 1 minutu ako koristite jaja na sobnoj temperaturi, piše Cooking New York Times.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!