Lifestyle

mmm

Jednostavni trik za pomfrit kao iz vrhunskog restorana

Jednostavni trik za pomfrit kao iz vrhunskog restorana

Iako se prženi krumpirići čine kao jedno od najjednostavnijih jela za pripremu, odmah nakon jaja na oko, prava je istina nešto drukčija.

Vrsni chefovi krumpiriće, nakon što ih ogule i narežu, blanširaju u vodi ili ih prže na nižoj temperaturi, a zatim ih stave u hladnjak ili zamrzn kako bi u konačnici, nakon što ih ispeku i posluže, bili hrskavi, ali sočni iznutra, piše punkufer.

U restoranima se krumpirići često prže dva puta kako ne bi bili mlitavi i masni. Prvi put na nižoj temperaturi, a zatim na nešto višoj kako bi se dobila lijepa boja. Sjajno je to što i kod kuće možete dobiti vrhunski okus i posuditi ideju od vrsnih chefova. Usporedite li vrijeme koje je potrebno za pripremu kolača, pomfrit i ne zahtijeva toliko truda.

Odaberite brašnasti krumpir; voštani nije dobar izbor jer ima previše vode pa će se tijekom pečenja previše stanjiti. Krumpire narežite na dužinu od oko sedam centimetara pa ih prebacite u posudu s hladnom vodom i nekoliko žlica limunova soka kako ne bi potamnjeli. Promijenite nekoliko posuda s vodom sve dok ne bude čista, tako ćete znati da ste uklonili višak škroba.

U posljednjoj fazi u posudu ubacite i pokoju kockicu leda. Zatim ih ostavite u hladnjaku na pola sata. Krumpiri trebaju biti hladni kako ne bi prebrzo potamnjeli izvana, a iznutra ostali sirovi.

Za prženje stručnjaci predlažu kikirikijevo ulje, ili pristupačnije repičino. Krumpiriće procijedite pa posušite papirnatim ručnicima. Ulje zagrijte na temperaturu od 160 °C pa pržite krumpiriće oko 6 do 8 minuta dok ne postanu zlatnožute boje. Zatim ih izvadite i ocijedite pa kad se ohlade, prebacite u hladnjak do pečenja ili ostavite najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi. Zagrijte ulje na 190 °C pa ubacite krumpiriće i pržite 2 do 3 minute dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Posolite i uživajte!