recept
Recept za savršene, mekane domaće njoke
Ovi njoki u našoj su se prehrani našli zahvaljujući gastroblogerici Nasji Duplančić u čijoj se obitelji recept prenosi s koljena na koljeno. Isprobajte ga već danas, a najbolje će prijati uz neki bogati mesni umak ili pašticadu.
Njoke možete nježno razvaljati preko ribeža da bi se na površini stvorile rupice koje će lijepo upiti umak, a kuhajte ih kad je meso već gotovo da budu tople kod serviranja.
Sastojci (za 60-70 komada):
- 4 veća krumpira (crvena), oko 600-700 g
- glatkog bijelog brašna po potrebi, otprilike 150 g
- 1 jaje
- 1 puna žlica maslaca sol
Priprema:
Krumpire kuhajte s korom 1 sat ili manje (probajte vilicom jesu li gotovi). Ogulite ih i dok su još topli pasirajte ili zgnječite vilicom. Stavite ih u zdjelu, posolite, dodajte maslac i jaje i prstima dobro zgnječite da se sve dobro poveže. Sipajte brašno dok ne dobijete mekanu kuglu koju možete primiti a da se ne lijepi za prste. Nemojte odmah usuti svu količinu brašna, lako ćete dodati kasnije. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu pa lagano zamijesite i formirajte kuglu. Podijelite je na 4 dijela pa svaki razvaljajte u oblik tankog valjka.
Narežite njoke. Zadnja faza nije potrebna ako ne želite, a to je ovaj postupak valjanja njoki preko ribeža (gratakaže). Na ovaj način njoki dobiju rupice i udubinu kako bi se umak s kojim ih miješate bolje povezao s njokima. Tako su puno sočniji i ukusniji.
Njoke kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu (oko 2-3 minute). Vadite ih cjedilom i stavljajte u zdjelu. Čim ih izvadite iz vode dodajte malo umaka i promiješajte kako se ne bi zalijepile ili ih samo prelijte s malo maslaca ili maslinova ulja.
Izdvojeno
-
Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović na obilježavanju Dana i 33. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) istaknuo je u četvrtak kako je pred nama neizvjesna 2025. u daleko nestabilnijim okolnostima no prije gotovo 60-ak godina.
-
Kamion Djeda Mraza stiže u Zadar na blagdan svete Lucije, u petak, 13. prosinca! Bit će smješten kod SC Višnjik od 19:30 sati
-
Pjevanje animira Zbor mladih župe Bokanjac iz Zadra.
-
Danas je u Pagu svečano otvorena nova, moderna benzinska postaja u vlasništvu tvrtke Rijeka Trans koja predstavlja značajan iskorak u pružanju usluga građanima Paga, turistima i poslovnim subjektima na ovom području.
Reci što misliš!