gastroblogerica
Recept za savršene, mekane domaće njoke
Ovi njoki u našoj su se prehrani našli zahvaljujući gastroblogerici Nasji Duplančić u čijoj se obitelji recept prenosi s koljena na koljeno. Isprobajte ga već danas, a najbolje će prijati uz neki bogati mesni umak ili pašticadu.
Njoke možete nježno razvaljati preko ribeža da bi se na površini stvorile rupice koje će lijepo upiti umak, a kuhajte ih kad je meso već gotovo da budu tople kod serviranja, prenosi N1.
Domaći njoki
Sastojci (za 60-70 komada):
4 veća krumpira (crvena), oko 600-700 g
glatkog bijelog brašna po potrebi, otprilike 150 g
1 jaje
1 puna žlica maslaca sol
Priprema:
Krumpire kuhajte s korom 1 sat ili manje (probajte vilicom jesu li gotovi). Ogulite ih i dok su još topli pasirajte ili zgnječite vilicom. Stavite ih u zdjelu, posolite, dodajte maslac i jaje i prstima dobro zgnječite da se sve dobro poveže. Sipajte brašno dok ne dobijete mekanu kuglu koju možete primiti a da se ne lijepi za prste. Nemojte odmah usuti svu količinu brašna, lako ćete dodati kasnije. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu pa lagano zamijesite i formirajte kuglu. Podijelite je na 4 dijela pa svaki razvaljajte u oblik tankog valjka.
Narežite njoke. Zadnja faza nije potrebna ako ne želite, a to je ovaj postupak valjanja njoki preko ribeža (gratakaže). Na ovaj način njoki dobiju rupice i udubinu kako bi se umak s kojim ih miješate bolje povezao s njokima. Tako su puno sočniji i ukusniji.
Njoke kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu (oko 2-3 minute). Vadite ih cjedilom i stavljajte u zdjelu. Čim ih izvadite iz vode dodajte malo umaka i promiješajte kako se ne bi zalijepile ili ih samo prelijte s malo maslaca ili maslinova ulja.
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!