gastroblogerica
Recept za savršene, mekane domaće njoke
Ovi njoki u našoj su se prehrani našli zahvaljujući gastroblogerici Nasji Duplančić u čijoj se obitelji recept prenosi s koljena na koljeno. Isprobajte ga već danas, a najbolje će prijati uz neki bogati mesni umak ili pašticadu.
Njoke možete nježno razvaljati preko ribeža da bi se na površini stvorile rupice koje će lijepo upiti umak, a kuhajte ih kad je meso već gotovo da budu tople kod serviranja, prenosi N1.
Domaći njoki
Sastojci (za 60-70 komada):
4 veća krumpira (crvena), oko 600-700 g
glatkog bijelog brašna po potrebi, otprilike 150 g
1 jaje
1 puna žlica maslaca sol
Priprema:
Krumpire kuhajte s korom 1 sat ili manje (probajte vilicom jesu li gotovi). Ogulite ih i dok su još topli pasirajte ili zgnječite vilicom. Stavite ih u zdjelu, posolite, dodajte maslac i jaje i prstima dobro zgnječite da se sve dobro poveže. Sipajte brašno dok ne dobijete mekanu kuglu koju možete primiti a da se ne lijepi za prste. Nemojte odmah usuti svu količinu brašna, lako ćete dodati kasnije. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu pa lagano zamijesite i formirajte kuglu. Podijelite je na 4 dijela pa svaki razvaljajte u oblik tankog valjka.
Narežite njoke. Zadnja faza nije potrebna ako ne želite, a to je ovaj postupak valjanja njoki preko ribeža (gratakaže). Na ovaj način njoki dobiju rupice i udubinu kako bi se umak s kojim ih miješate bolje povezao s njokima. Tako su puno sočniji i ukusniji.
Njoke kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu (oko 2-3 minute). Vadite ih cjedilom i stavljajte u zdjelu. Čim ih izvadite iz vode dodajte malo umaka i promiješajte kako se ne bi zalijepile ili ih samo prelijte s malo maslaca ili maslinova ulja.
Izdvojeno
-
Europski parlament u srijedu je zatražio strože kažnjavanje nasilja nad ženama i učinkovitiju pomoć žrtvama usvojivši direktivu koja će, smatraju eurozastupnici, biti "prekretnica" u nastojanju da se suzbije takvo nasilje u Europi..
-
-
Žanr horor filma posljednjih 10, 15 godina proživljava pravu renesansu, a za to je zaslužan i dobar dio autora iz udaljene nam Australije. Od ''The Babadooka'', preko ''Relica'' i ''Bloody Hell'' pa sve do prošlogodišnje senzacije ''Talk to Me'', ta je zemlja postala legitiman izvor reinvencije ovog, kod publike i dalje jako dragog žanra, a to se dokazuje i s filmom ''Late Night with the Devil'' koji ubacuje neke prilično dobre i svježe ideje kroz dobro 'iscijeđenu' tematiku demonske opsjednutosti.
-
Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, sinoć 25. travnja, otvoren je 37. salon mladih.
Reci što misliš!