Lifestyle

Zdravlje

Smanjite prekomjeran unos kuhinjske soli u organizam u samo nekoliko koraka

Smanjite prekomjeran unos kuhinjske soli u organizam u samo nekoliko koraka
Bojan Bogdanić

Kuhinjska sol je, u umjerenim količinama, neophodna i značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biokemijskim procesima u organizmu, međutim zbog njene prekomjerne konzumacije ona je danas opasnost za čovjeka.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos od 5 grama soli, a prema statističkim podacima u Hrvatskoj se dnevno konzumira čak 11,6 grama soli. Jedan od razloga je dodavanje soli u hranu koja sol već sadrži, ali i stalna konzumacija gotove hrane, grickalica kao što su čips, štapići, kikiriki i pistacio, pekarski proizvodi, umaci, juhe iz vrećice i sl.

Zašto je štetna?

Takav svakodnevni prekomjerni unos soli u organizam dovodi do povišenog krvnog tlaka ili hipertenzije, ali i povećava mogućnost pojave bubrežnih kamenaca, raka , osteoporoze i astme.

Kako smanjiti unos soli?

Kako biste smanjili unos soli potrebno je primijeniti i prilagoditi svoju prehranu, a kako to učiniti pročitajte u nastavku.

1. Čitajte deklaraciju na namirnicama koje kupujete i birajte one koje sadrže 1,4 grama soli na 100 grama hrane.

2. Konzumirajte namirnsice nikog sadržaja natrija kao što je svježe ili smrznuta voće i povrće.

3. Konzumirajte proizvode koji imaju niski sadržaj natrija poput svježeg sira i jogurta.

4. Svojoj prehrani dodajte i svježe meso i ribu te izbjegavajte dimljene proizvode i proizvode konzerviranje solju.

5. Nastojte izbjegavati polugotova i gotova jela.

6. Sol zamijenite s raznim začinskim biljem, češnjakom, paprom, vinskim ili jabučnim octom te sokom od limuna.

7. Konzumirajte hranu koja sadrži veće količine kalija (voće i povrće) kao što su grah, krumpir, rajčica i banana.

8. Bitno je smanjiti unos soli postepeno, navodi ZJZDNZ.

Promijenite navike

Promjenom svojih nezdravih svakodnevnih navika doprinijet ćete smanjenju visokog krvnog tlaka, povećati učinak lijekova koje koristite za određene bolesti. Osjećat ćete se bolje i zdravije, a i vaša će hrana imati puno bolji okus.


Reci što misliš!