tartleti
Prefina varijanta mini tarta s osvježavajućom kremom od limuna
Tartleti, odnosno tartlettes, zasigurno su jedan od najomiljenijih delicija za mnoge, a njihova priprema, premda se tako čini na prvi pogled, nije zahtjevna.
Minijaturni tartovi, odnosno tartleti, uvijek su sjajna ideja, a posebno će vas očarati ova prefina varijanta s osvježavajućom kremom od limuna.
Tartleti, odnosno tartlettes, zasigurno su jedan od najomiljenijih delicija za mnoge, a njihova priprema, premda se tako čini na prvi pogled, nije zahtjevna. Zašto ne biste iznenadili vaše ukućane s prefinim kolačićima s kremom od limuna.
Sastojci za kremu od limuna:
4 limuna
180 g bijelog šećera
2 jaja i dva bjelanjka
100 g maslaca
180 ml vode
Za bazu tartleta:
125 g brašna
70 g maslaca
130 g šećera u prahu
Za meringu (kremu od bjelanjaka):
3 bjelanca
100 g šećera u prahu
sok od limuna
Priprema:
Sve sastojke za kremu stavljamo u čašu blendera dok se smjesa savršeno ne sjedini. Dobivenu smjesu stavljamo u lonac na vrlo laganu vatru bez prestanka miješanja dok se ne zgusne, pazeći da ne zakipi.
Zatim vrhovima prstiju pomiješajte brašno s kremastim maslacem, trudeći se da ga ne mijesite previše. Kada smjesa dobije konzistenciju krušnih mrvica, dodajte 50 grama šećera u prahu i razmućeno jaje i oblikujte homogeno tijesto.
Napravite kuglu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Razvaljajte tijesto pa izrežite krugove kojima ćete obložiti pojedine kalupe i dno i rubove. Odrežite višak rubova, izbockajte i dno tijesta i stranice vilicom i stavite u zamrzivač na 15 minuta, uz zagrijavanje pećnice na 180ºC. Na tijesto svake tartlete stavite komadiće papira za pečenje i napunite slanutkom ili rižom, da se ne diže u pećnici.
Pecite 15-20 minuta dok tijesto ne porumeni.
Za meringu:
Bjelanjke umutimo do snijega s nekoliko kapi limunovog soka i prstohvatom soli dok ne vidimo da se počnu stvarati vrhovi, pa malo po malo dodajemo šećer i nastavimo tući dok ne bude dovoljno čvrsto.
Kremu stavljamo u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastom mlaznicom (ili u plasičnu vrećicu koju na rubu zarežemo škarama). Svaki minijaturni tart punimo kremom od limuna i ukrasimo s meringom. Tartlete stavimo na par minuta na 200ºC u pećnicu dok se meringa lagano ne porumeni (pripazite da ne izgori).
Pustimo da se ohladi i možemo poslužiti tartlete. U slast!
Izdvojeno
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
-
Cigarete, elektroničke cigarete i drugi duhanski proizvodi štete zdravlju ljudi diljem svijeta, a premda Europska unija želi do 2040. stvoriti prvu generaciju bez duhana, unutar bloka postoje razlike kada je riječ o regulaciji duhanskih proizvoda, piše European Newsroom (ENR).
-
Humanitarna akcija prikupljanja pomoći za korisnike Pučke kuhinje sv. Vinko Paulski u Zadru te za obitelji u Otočcu.
-
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana, 13.12. u vremenu od 08 h pa do 17 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru, predio Diklo u slijedećim ulicama :
Reci što misliš!