Lifestyle

savjeti

Slastice za uživanje nakon blagdana

Slastice za uživanje nakon blagdana
Pexels

Kolači, zalogajčići ili savršeni kremasti sladoled s čokoladom mogu biti napravljeni i u zdravijoj varijanti koja vas neće debljati. Donosimo pet jednostavnih recepata za savršeni desert

Ako volite slatko i ne možete se odreći deserta poslije ručka, nakon božićnih i novogodišnjih blagdana dobro će doći recepti za nekoliko ukusnih slastica koje sadrže i čokoladu, ali imaju manje kalorija i manji glikemijski indeks, pa neće izazvati velike skokove šećera u krvi i 'mamiti' vas na još. 

Podsjetimo, glikemički indeks hrane ukazuje na to kako brzo se namirnica razgrađuje i koliko će glukoze završiti u krvotoku ubrzo nakon obroka.  Hrana koja brzo otpušta šećer i uzrokuje dramatičan skok šećera u krvi spada u onu s visokim glikemjskim indeksom i bolje ju je izbjegavati, dok su namirnice kod kojih se glukoza sporije otpušta u krvotok poželjne u prehrani. Općenito, namirnice s GI indeksom 55 ili niže možete konzumirati često, dok one s GI iznad 70 treba izbjegavati. 

Zato je i zanimljiv ovaj izbor recepata za slastice s namirnica nižeg glikemijskog indeksa, koje donosi portal MindBodyGreen. 

Čokoladni tartufi od 3 sastojka

Sastojci:

  • ½ šalice tamne čokolade (sa što višim udjelom kakaa)
  •  ½ avokada
  • 1 1/2  mjerica proteinskog ili kolagenskog praha s okusom čokolade
  •  po želji, za ukras: zdrobljena sušena metvica, malo morske soli, malo kokosovog brašna, kakao zrna i sjeckanih oraha 

Priprema:

  1. Otopite crnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
  2. U multipraktiku obradite avokado dok ne postane glatka smjesa, pa dodajte čokoladu, proteinski ili kolagenski čokoladni prah i promiješajte dok se ne sjedini. Izvadite iz procesora i stavite u hladnjak na 30 minuta, da se stvrdne, pa žličicom odvajajte količinu smjese potrebne za male kuglice veličine zalogaja.
  3. Izvaljajte svaku kuglicu među prstima, pa uvaljajte u dodatke po želji.

Browniesi s čokoladom 

Sastojci

  • ¾ šalice ulja avokada
  • ¾ šalice granuliranog zaslađivača na bazi eritritola
  • 3 velika jaja
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • ½ šalice (50 grama) blanširanog bademovog brašna
  • ⅓ šalice kakao praha
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • ½ šalice nasjeckanih sirovih oraha ili pekan oraha (po želji)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite četvrtastu tepsiju. U velikoj zdjeli pomiješajte ulje, zaslađivač, jaja i ekstrakt vanilije.
  2. Dodajte suhe sastojke – bademovo brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sol –  pa miješajte dok se dobro ne sjedine.
  3. Umiješajte nasjeckane orahe. Pecite 20 minuta, ili dok se rubovi ne stegnu, a sredina je još uvijek malo mekana na dodir, ili duže, ako volite tvrđe kolače. Izvadite iz pećnice i prije rezanja ostavite da se potpuno ohladi.  

Čokolada s tahini pastom i sjemenkama

Sastojci: 

  • oko 450 grama čokolade s 80 posto kakaa
  • ½ šalice tahini paste
  • 3 žlice lanenih sjemenki
  • 3 žlice chia sjemenki
  • 3 žlice sjemenki konoplje
  • ½ šalice sirovih oljuštenih sjemenki bundeve
  • 1 žličica ljuskave morske soli

Priprema:

  1. Lim za pečenje koji vam stane u zamrzivač obložite pergamentom ili voštanim papirom.
  2. Napravite prvi čokoladni sloj: Stavite polovicu čokolade u posudu za mikrovalnu pećnicu, pa ju zagrijte da se otopi, tako da ju grijete 15 sekundi, promiješate i ponovite koliko puta bude potrebno. Čokoladu  možete otopiti i u zdjeli postavljenoj iznad posude s provrelom vodom, uz stalno miješanje. 
  3. Ulijte čokoladu na pripremljeni lim za pečenje i pomoću silikonske lopatice rasporedite ravnomjerno. Zamrznite na 10 minuta.
  4. Napravite tahini nadjev: U maloj posudi pomiješajte tahini pastu, lanene sjemenke, chia sjemenke i 2 žlice sjemenki konoplje, pa premažite preko smrznute čokolade, gotovo do rubova. Opet zamrznite na 10 minuta.
  5. Prelijte s preostalom otopljenom čokoladom, pa ju rasporedite silikonskom lopaticom. Pospite sjemenkama bundeve, preostalom 1 žlicom sjemenki konoplje i morskom soli. Stavite u zamrzivač najmanje na 2 sata, pa natrgajte na komadiće. 

Dekadentni čokoladni mousse s kolagenom

Sastojci:

  • 1 zreli avokado
  • 1 zrela banana
  • ¼ šalice bademovog mlijeka (ili po izboru)
  • 1-2 mjerice kolagensog praha s okusom čokolade
  • 2 žlice nezaslađenog kakao praha
  • 1 žlica sirupa od agave (po želji, ako vam je potrebno  zaslađivanje)
  • 1 žlica maslaca od badema 

Priprema: 

  1. Sve zajedno izmiksajte u blenderu, ohladite do dva sata u hladnjaku, pa dodajte malo šlaga, pospite kakao ili kokosom.

Kremasti super-čoko-sladoled 

Sastojci: 

  • 1 srednji avokado
  • ¼ šalice kakao praha
  • ⅔ šalice datulja bez koštica
  • ⅓ šalice nezaslađenog biljnog mlijeka po izboru
  • ½ žličice ekstrakta vanilije (po želji)
  • Prstohvat morske soli

Priprema:

  1. Ako su datulje tvrde, potopite ih u vruću vodu oko 15 minuta i dobro ocijedite. Stavite sve sastojke u multipraktik i promiješajte, dok ne postane glatka, s tim da povremeno treba postrugati ono što se zalijepi za posudu sa strane.  Ako je potrebno, dodajte malo biljnog mlijeka kako bi smjesa postala glatka. 
  2. Žlicom izlijte puding u omiljene kalupe za led i dodajte štapiće. Zamrznite dok ne očvrsne (minimalno oko 3 sata), uklonite kalup i uživajte!

Reci što misliš!