jeste li znali?
Ako volite majonezu, ovo su ozbiljni znakovi da biste je trebali manje jesti
Malo tko pridaje dovoljno pažnje umacima kada se radi o prehranu. Često ne pazimo ni koliko točno umaka, konkretno majoneze pojedemo prilikom obroka
Upravo zato vrlo brzo broj kalorija nekog jela, kojem dodamo majonezu, naraste i to bez da smo svjesni toga. Osim što je kalorična, majoneza može uzrokovati još neke probleme koji mogu biti znak da ju trebate izbaciti iz prehrane.
Povećava razinu šećera u krvi
Šećer u krvi možda vam ne pada prvi na pamet kada pomislite na majonezu, ali činjenica je da u njoj ima puno više šećera nego što mislite. Jedna žlica ima 1 gram šećera ako jedete “normalnu” verziju. Ako, pak, birate one opcije s manje masnoće, količina šećera mogla bi porasti na 4 grama po žlici. Stoga, smanjite količine majoneze koje jedete.
Povišenje tlaka
Majoneza, ako brojne druge prerađene namirnice, bogate su omega-6 masnim kiselinama, koje mogu uzrokovati visok krvni tlak. Uz visok krvni tlak dolazi i opasnost od ugrušaka, te srčanog ili moždanog udara.
Debljanje
Jasno je svima da majoneza nije niskokalorična namirnica, ali koliko je zapravo nezdrava? S obzirom na to da se većinom sastoji od ulja i puna je masti, govorimo o 10 grama masnoća po žlici. Uz to, samo jedna žlica majoneze sadrži gotovo 100 kalorija, što je jako puno. Zbog toga trebate paziti koliko majozene jedete, jer je lako pretjerati i uzrokovati neželjeno debljanje.
Rizik od srčanih bolesti
I ovo je posljedica masnoće u majonezi, ali ovog puta zasićene masnoće. U jednoj žlici majoneze nalazi se 1,6 grama zasićenih masti, a iako se to ne čini puno, koliko ljudi doista pojede samo jednu žlicu? Gomilanje zasićenih masti utječe na kolesterol, a uz visok kolesterol dolazi i rizik od srčanih bolesti. Stoga, pazite koliko majoneze jedete.
Glavobolje, slabost i mučnina
Zašto kupovna majoneza može stajati u hladnjaku mjesecima, a ona domaća tek nekoliko dana? Zbog umjetnih sastojaka. Oni mogu uzrokovati brojen neželjene posljedice poput glavobolja, slabosti i mučnine. To je svakako dobar razlog da majonezu izbacite iz prehrane ili da bar krenete raditi onu domaću, piše Eat this.
Izdvojeno
-
Ozbiljna ekološka promišljanja inspirirala su ovogodišnju božićnu dekoraciju Škole primjenjene umjetnosti i dizajna!
-
Tjedni horoskop od 16. do 22. prosinca 2024.
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
Oni koji uspješno prođu natjecanje moći će se prijaviti na ograničene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih investicijama te ostvariti pravo na najviše 25.000 eura po projektu
Reci što misliš!