Lifestyle

blagdanski meni

Dobru tuku teško je naći, više ih i nema, ali svinjetina najjeftinija unazad 10 godina

Niska cijena svinjetine stvorila je muku domaćim proizvođačima, koji se na tržištu bore argumentom kvalitete svog mesa, a to, tvrde, prepoznaju i kupci

Tko je zakasnio s blagdanskom kupnjom, do purice će teško više doći. Ovogodišnje su zalihe već odavno rasprodane, bez obzira na uvoz. Ali zato je svinjetina najjeftinija u zadnjih deset godina. Kilogram je tek desetak kuna. Mijenja li to meni blagdanskog stola i kako se kreću ostale cijene?

Uzalud se tražila purica viška, piše RTL.

„Sve je prodano. Sve ono kaj smo imali vlastitu domaću proizvodnju je prodano“, kazala je Đurđica Brebrić, prodavačica.

Pogotovo prava zagorska bez koje nema kontinentalnog blagdanskog stola.

„Zagorski je puran poseban jer je veći za veću obitelj i posebno je slatko meso“, rekla  je Bernardica Haramina, prodavačica.

„Purica, mlinci se doma rade, kolači su svi domaći. Evo kupila sam dvije sitnice da pomognem domaću proizvodnju“, kazala nam je Mara Račić iz Zagreba.

Ove je godine domaće puretine deset posto manje, ali i dalje se proizvelo trostruko više nego uvezlo. Ipak, svinjetina je ostala najtraženije meso za Božić.

"Najviše se kupuju odojci, teletina za juhicu, flam pečenje", rekao je Dragan Jurjević, mesar. 

Osim odojka i puretine, za koju se treba izdvojiti 50 kuna po kilogramu, za blagdane se kupuje i janjetina čija je cijena oko 83, ali ove godine izuzetno je tražena i patka. Cijena je 50 kuna po kilogramu. A za blagdane se mesa pojede najviše.

„U Hrvatskoj se po stanovniku troši na godišnjoj razini negdje oko 68 kilograma mesa. Pri čemu 32 kilograma otpada upravo na svinjetinu. A 24 kilograma na meso peradi“, izjavio je Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane.

Većoj kupnji svinjetine ne odmaže ni to što joj je cijena najniža u posljednjih deset godina tek desetak kuna po kilogramu.

„Poremećaj na tržištu unije u svinjogojskom sektoru izazvan je pojavom afričke kuge u nekim državama članicama što je izazvalo prekid isporuka svinjetine“, dodao je Barać.

Niska cijena svinjetine stvorila je muku domaćim proizvođačima, koji se na tržištu bore kvalitetom, a to prepoznaju i kupci.

„Mi smo ovdje već 20 godina. Imamo svoje kupce i nije nas strah“, kazao je Jurjević.

Iako se svaka kuna prevrće, za blagdane malo zažmire, priznaju kupci.

„Ja uz svoje vještine mogu proći za familiju s nekakvih 600 kuna. Ali onako da je to lijepo. I da dosta toga sama napravim“, rekla je Gabrijela Kovačiček iz Zagreba.

A onda za stolom nedostaje samo još dobar apetit.


Reci što misliš!