recept
Mramorni kolač s đumbirom
Mramorni kolač s đumbirom preliven čokoladom.
Sastojci:
– 225 g maslaca, sobne temperature
– 675 g brašna
– 1 žličica soli
– 1 žličica sode bikarbone
– 1 žličica mljevenog đumbira
– 112 g čokolade, nasjeckane
– 450 g šećera
– 6 jaja
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 225 g milerama
Glazura:
– 224 g čokolade
– 170 g slatkog vrhnja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Posudu za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom.
Pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu i đumbir.
Čokoladu izlomljenu na kockice otopite na pari. Stavite sa strane da se malo prohladi.
Mikserom umutite maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta.
Dodajte jaja, jedno po jedno, svako naknadno dobro umiješati, pa dodajte ekstrakt vanilije.
Zatim dodajte smjesu s brašnom naizmjenično s mileramom, mutite dok smjesa ne postane kompaktna. Smjesu podijelite u dvije posude, a u jednu dodajte istopljenu čokoladu.
U pripremljenu posudu za pečenje ulijte malo jedne, malo druge smjese, počnite od sredine posude za pečenje.
Na kraju pređite nožem kroz smjesu, naprijed-nazad, da dobijete zanimljivije šare.
Pecite 60 do 65 minuta. Kada bude pečen, kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti u posudi da se malo ohladi, pa tek onda ga izvaditi da se potpuno ohladi.
Napravite glazuru: Otopite čokolau na pari, dodajte zagrijano slatko vrhnje, ne treba prokuhati. Mikserom sjediniti vrhnje i čokoladu.
Prelijte glazuru, puštajući da kaplje sa strana; neka odstoji oko 30 minuta.
Dobar tek!
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!