Lifestyle

eksplozija okusa u pet slijedova

David Skoko otvorio Advent u bistrou Andrija u Sv. Filipu i Jakovu

David Skoko otvorio Advent u bistrou Andrija u Sv. Filipu i Jakovu
Iva Pejković

Šarmantni bistro na obali u subotu navečer bilo je mjesto gdje se slavila riba i to na večeri s potpisom jednog od naših najpoznatijih kuhara.

David Skoko otvorio je Advent u bistrou Andrija u Sv. Filipu i Jakovu, pripremivši zavodljiv menu zajedno s mladom lokalnom ekipom, a mi smo probali jela koja je popratio slijed vrhunskih Korlat vina. Bila je to odlična prilika da ''domaća ekipa'' u kuhinji bistroa radi na jelima s mentorom Skokom.

Adventska večer: "Ribarev sin" David Skoko u bistrou Andrija Adventska večer: "Ribarev sin" David Skoko u bistrou Andrija

- Davida Skoku upoznao sam na cooking classu i odmah smo kliknuli, priča nam mladi ugostitelj Andrija, koji je baš poput Skoke odlučio u prvi plan na svojem jelovniku postaviti riblja jela pripremljena na tradicionalan način. 

U srcu sezone radilo se punom parom, otkriva nam Andrija, a jako je zadovoljan energijom i povjerenjem koje se razvilo u timu. Ekipa je to puna elana, a onda ništa nije teško, pa i u ovim neizvjesnim vremenima.

A baš u tim vremenima Andrija je odlučio obilježiti blagdanske dane gastronomskim eventima, pa se nada da će ih biti još do kraja godine.

Večer uz Skoku bila je prilika, kaže Andrija, da i u našoj sredini predstavimo što se sve nudi kada to sprema autoritet za sve što dolazi iz mora i smatra se promotorom onih ''manje vrijednih'' i nezamislivih namirnica u morskoj kužini. 

- Strašno mi je drago što sam upoznao ovu obitelj, ako još malo poludim, ostat ću ovdje na još duže, našalio se Skoko koji je izašao pred goste prije svakog slijeda kako bi ispričao nešto više o namirnici i njezinoj pripremi.

Pohvalio je i Korlat vina za koja kaže da su se izvrsno sljubila s jelima, a posebno mu je drag Syrah (2017). Inače, Korlat slavi deset godina i na večeri smo imali priliku kušati čak i predivan Supreme iz 2013. i uvjeriti se u njegovu glatku teksturu i zavodljivu aromu.

Ovoj kulinarskoj zvijezdi obitelj je ujedno i najveća podrška i smjerokaz, kaže kako ga često oni vrate na zemlju  kada zna ''poletjeti''.

Skoko ima gotovo 30 godina staža i kako se stalno susreće s mladima, kaže nam da primjećuje koliko kod njih postoji želje, volje i početnog elana, ali nedostaje upornosti, strpljenja i prečesto ima priliku vidjeti kako im se ruše neke nerealne iluzije. Jer kuhanje je posao - itekakav! Večer je otvorena hladnim predjelom, trisom od skuše, inćuna i cipla.

- Trebamo biti ponosni na naše lokalne namirnice!, komentirao je Skoko. 

Uslijedio je ragu od sipe s palentom uz posebno zanimljiv listić ćimulice u formi čipsa, a potom confit od morske divljači s kremom od karfiola.

- Morski pas relativno je nov u našoj gastronomiji, iako se kod nas puno koćari, devedeset posto te ribe ide u izvoz, što zapravo uopće ne ide na ruku našim ugostiteljima, rekao je Skoko. Od kostiju je radio temeljac koji se kuhao oko 4 sata, a morskog psa je potom glazirao u njemu. Na kraju je poslužena tuna na kremi od batata i balancana.

Stotinu okusa eksplodiralo je u pet slijedova, jer naravno, ništa bez deserta - poslužen je kolač od crnog ribiza, bijele čokolade i limete. 

Na kraju večeri doznajemo još i to kako je brod kojega je nabavio u Zadru Skoko pospremio na sigurno, a nastavlja i dalje u svojem ritmu gastronomije i posvećenosti poslu.

Chef restorana Batelina u Istri konoba je s Michelinovom preporukom i jedna od najznačajnijih gastronomskih točaka Hrvatske. Nije bez razloga ponio epitet "Ribarev sin"!
 


Reci što misliš!